Postimees 1910. aastal: uued kulturataimed Eesti näitusel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui keegi näitusele läheb, siis katsub ta ka varsti selgusele jõuda, mis sääl uudist on. Mis ühel uus, on teisel vana, seda tuleb ilmas alati ette. 

Kes aga viimasel ajal iga aasta järjest Eesti näitusel on käinud, see on meiega ühes nõus, et tänavune ülemaaline jaoskond õige palju uudist pakub. Esimeseks uudiseks on see, et ta nüüd õige tõesti ülemaaline on saanud. Väljapanijaid on selles jaoskonnas laialt üle terve kodumaa, kui Saaremaa maha arvame. Aga isegi Sise-Venemaalt on Eesti põllumehed ühte ja teist selles jaoskonnas välja pannud. Selleläbi on maaharimise ja saaduste jaoskonna tähelepanemiseväärt suurus endiste aastatega võrreldes ka sedavõrd kasvanud, et ta uudis on. Harimise-katsed ähvardasivad ikka juba mitu aastat meie näitusele ilmuda, aga nüüd on nad siin – uudis! Meil on hää hulgakene Eesti suurpõllumehi, kuid tänini ei ole nad Eesti näitusele peaaegu mitte midagi näidanud. Uudiseks on aga, et tänavuses ülemaalises jaoskonnas nende hulgast üsna mitu väljapanejat on.

Uusi kulturataimi on meie teades kolme isiku poolt välja pandud, mida meil senini mitte ei ole nähtud. Ka maaparanduse-plaanisid ei ole Eesti näitusel enne olnud kuna nendest nüüd õige mitmed toodud on.

22.08.1910

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles