Andrei Kuzitškin: Jakunin, Savisaar ja Ossinovski - mis järgneb Putini lähikondse ametist vabastamisele?

Andrei Kuzitškin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis elav poliitpõgenik ja endine Tomski oblasti kultuuriameti juhataja Andrei Kuzitškin
Eestis elav poliitpõgenik ja endine Tomski oblasti kultuuriameti juhataja Andrei Kuzitškin Foto: Eero Vabamaegi/

Tuntud eesti rahva «sõber» Vladimir Jakunin on täiesti ootamatult oma kohalt Venemaa raudteemonopoli juhina vabastatud. Milline on olnud Jakunini seos Eestiga ja mis uudisele veel järgneda võib, arutleb kolumnist Andrei Kuzitškin.

Teda nähakse uues kvaliteedis Föderatsiooninõukogu liikmena. Pärnust pärit, endine nõukogude välisluure ohvitser, kes aastaid New Yorgis veetis, oli muutunud aastatega kurikuulsa kooperatiivi Ozero asutajast Putini lähimasse sõpruskonda kuuluvaks isikuks. Inimeseks, kelle kandidatuuri Putin kaalus ka Venemaa presidendi kohale.

Venemaa raudteemonopoli juhina mõjutas ta kogu Venemaa majandust, mistõttu tema ümber ei lakanud kõik need aastad mitmesugused intriigid, vaatamata isegi Putini enda pidevale toetusele.

Jakunin, Eesti ja Savisaar

Jakunini ümber toimunul on otsene seos Eestiga. Jakunini skandaalne pealtkuulamine 2010. aastal, kui paljastati katse Keskerakonda ebaseaduslikult finantseerida, oli esimene pääsukene. Ekslikult arvatakse, et selle skandaali keskmes oli Edgar Savisaare isik, kelle juhitud Keskerakonda Jakunin on igatpidi toetada püüdnud. Savisaarega mehkeldades otsis Jakunin vaid tähelepanu, et näidata end inimesena, kes on suuteline Venemaale olulistes lähisriikides mingit rolli mängima ja poliitikat mõjutama.

Jakunin osales koos Edgar Savisaarega Lasnamäe kiriku pühitsemisel. Foto: Õhtuleht
Jakunin osales koos Edgar Savisaarega Lasnamäe kiriku pühitsemisel. Foto: Õhtuleht Foto: Joosep Martinson/Õhtuleht
Ekslikult arvatakse, et selle (Keskerakonna rahastamise) skandaali keskmes oli Edgar Savisaare isik, kelle juhtitud Keskerakonda Jakunin on igatpidi toetada püüdnud.

Ometi kasutati Savisaart lihtsalt labaselt ära, kuna parajasti võimul olev Kremli teine torn vajas aastal 2010 Jakunini diskrediteerimist, et vabaneda temast kui võimalikust presidendikandidaadist ja raudteemonopoli juhist.

Tänaseks on üheselt selge, et lugu sellest, kuidas Jakunin püüdis ebaseaduslikult Keskerakonda finantseerida, polnud miskit muud kui tollase presidendi Medvedjevi katse heita Jakuninile varju Putini silmis. Savisaar aga ei suutnud Kremli siseintriigidest aru saada ja kukkus haledalt vahele. Isegi veel selliselt, et jäi mulje nagu oleks Savisaar süüdi Jakunin sissetõmbamises. Kindlasti naerdi Kremlis päris kõvasti, kui lindistuses Jakunin räägib: «telefonid ära korjata, ma olen ise vana residentuuri töötaja, tean seda asja.»

Uskumatu aga see juhtus nüüd siis Jakuninga Eestis teist korda. Jakuninile lähedalseisev Läti raudtee juht Uģis Magonis, kelle abikaasat on ajakirjandus tutvustatud kui Jakunini sugulast, jäi Eestis vahele 500 000 euro võtmisega, millega seostatakse Oleg Ossinovskit.

Jakunini diskrediteerimine

Oleg Ossinovski kohe kindlasti ei ole Jakunini inimene, tema on seotud hoopis vene oligarhidega Kremli teisest tornist, kus näeme näiteks miljardär Aleksei Mordašovi, aga ka miljardär Andrei Filatovit, kellele Eesti keeldus eriteenete eest kodakondsust andmast.

Muide kaitsepolitsei väitis, et Filatov pidi pärast Eesti kodakondsuse saamist asuma vene kogukonna etteotsa. Filatov kodakondsust ei saanud ja plaan jäi katki. See-eest on ühe partei etteotsa tõusnud Oleg Ossinovski poeg.

Ja jällegi otsekui filmis osaleb Oleg Ossinovski väidetavalt Jakuninile olulisele ja lähedasele inimesele eriti jämedas ja mõttetus vormis raha andmisega, mille puhul sissekukkumine oli vältimatu.

Eksperdid, nagu näiteks Gleb Pavlovski, viitavad et diskrediteerimine on alati eelnenud Kremli võimumängudes oluliste tegelaste mahavõtmisele ja ümberpaigutamisele.

Eesti ja Läti on kindlasti õigusriigid, mistõttu Oleg Ossinovski mistahes osaluse või mitteosaluse peab tõestama kohtus. Kuid pane nüüd tähele. Just sellele sündmusele järgnes Vladimir Jakunini ootamatu, ülikiire vabastamine Venemaa raudteemonopoli juhi ametist. Eksperdid, nagu näiteks Gleb Pavlovski, viitavad et diskrediteerimine on alati eelnenud Kremli võimumängudes oluliste tegelaste mahavõtmisele ja ümberpaigutamisele.

Jakunin on ülioluline tegelane ning seetõttu ollakse nüüd arvamusel, et selle järgnevad muudki olulised ümberkorraldused kogu Venemaa võimuladvikus. Keda siis täna diskrediteeritakse Jakunini kõrval? Näiteks Föderatsiooninõukogu esinaist Valentina Matvijenkot, Putini pressisekretäri Dmitri Peskovi, Vene välisministrit Sergei Lavrovi. See on kindel märk sellest, et keegi himustab nende kohta. Samas aga usk, et Jakunini laul on lauldud, on samuti naiivsus. Putini sõbrad võivad tõusta ka tuhast.

Isegi Savisaarel on veel põhjust kohver kokku pakkida ja Moskvasse Föderatsiooninõukoguse vana tuttavale külla sõida, sest kes teab mis ootab helesinist vagunit järgmise käänaku taga. Äkki ootab ka Eestit kaadrirevolutsioon?

------------------------------------------------------------------------------------

Andrei Kuzitškin on endine Venemaa riigiametnik, kellele on Eestis antud poliitiline varjupaik. Ta töötas kümme aastat Tomski oblasti valitsuses kommunikatsioonijuhina ning hiljem kuus aastat kultuuriameti juhatajana. Tal on magistrikraad bioloogias ja rahvusvahelistes suhetes. Praegu töötab ta Tallinnas asuvas keeltekoolis õpetajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles