KGB erupolkovnik: Kohvri asjas ei ole positiivseid arenguid loota

Taavi Minnik
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2491507 09/11/2014 Employee of the Tartu Department of Estonian Security Police (KAPO) Eston Kohver (center) detained in the Pskov Region near the building of Moscow's Lefortovo Court. (Maximum quality)./Public relations center of Feder
2491507 09/11/2014 Employee of the Tartu Department of Estonian Security Police (KAPO) Eston Kohver (center) detained in the Pskov Region near the building of Moscow's Lefortovo Court. (Maximum quality)./Public relations center of Feder Foto: /RIA Novosti

Täna kuulutab Pihkva oblastikohus välja otsuse röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri asjas. Ajaloolane Taavi Minnik vestles nendel teemadel Kanadas elava KGB erupolkovniku Vladimir Popoviga ning vene-ameerika ajaloolase Juri Felštinskiga, kes on avaldanud raamatuid Nõukogude/Vene salateenistuste ajaloost ning telgitagustest.

Vladimir Popov: Riigipiiri ääres viivad agentuuritööd üldjuhul läbi piiritsoonis tegutsevad eriteenistuse grupid, kes värbavad selleks otstarbeks salakaubavedajaid, kohalike elanike hulgast ebaseaduslikke piiriületajaid jms. Viimased tunnevad hästi ümbruskonda ning aitavad piiriületusel. Väga võimalik, et KAPO ohvitser Kohver suhtles topeltagendiga, kes meelitas ta lõksu, mille tema jaoks olid üles seadnud Vene eriteenistused. Võimalik ka, et Vene eriteenistustel oli selles piirilõigus oma «aken» ning Kohver segas neid oma tegevusega. «Aken» piiril on võimalus piiri ületada või «midagi» üle anda: piirivalvurid, kelle agentuur on värvanud, või salakaubavedajad ja kohalikud elanikud loovad eriteenistustele võimalused piiritsoonis üle piiri tungida ning relvi, materjale või midagi muud teisele poole riigipiiri toimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles