Postimees 1910. aastal: mitte vanast kinni hoida, vaid uut otsida!

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitte vanast kinni hoida, vaid uut otsida! Ühistegevuse-liikumine tungib kodumaal järjest laiemale.

Et ühistegevuse mõttel suur ühiseluline tähendus ja sisemine väärtus on, siis ei suuda isiklik omakasu ühistegevuselaenet edasi tungimast takistada, kus tema loomulik alus olemas on. Iseäranis tarbeainete kättemuretsemise asjus, kus tarvitajate huvid vastamisi kokkukõlas on, tõrjub ühistegeline korraldus võistlusel ärilise vahetalituse ikka kõrvale. Ainult sääl võib isiklik ettevõtja ühisettevõtetega võistelda, kus isiklik ettevõtlikkus ja algatus ühiskonna tarvidusi parema ja vähema kuluga suudab täita kui ühistegeline korraldus. Et tööstuse põllul isiklik algatus ja ettevõtlikkus viljakamalt töötada võib kui ühistegeline korraldus oma vähema liikuvusega, siis maksab isiklikul ettevõtjal siin ühisettevõtetega võistlusesse astuda. Kaubanduspõllul selle vastu on võitlus lootuseta.

Need on lühikeses kokkuvõttes juhtmõtted, mida meie viimastel päevadel ühistegevuseliikumise tõusust kodumaal ja ühiskonna vahekorrast ühistegevusega kõneldes ära oleme tähendanud.

Esimeseks püüdeks on meil sellest ainest kõnelemisel laiemates ringkondades ühistegevuse mõtte vastu huvitust õhutada. Pääle selle on meie kõnelemisel veel teine tegelik otstarb: meie sooviksime nendele, kellel ettevõtmisevaimu ja jõudu on, äratust anda, et nemad oma võimist mitte ühistegelise liikumise tagasisurumise asjata katsete pääle ei kulutaks, vaid oma hakkamist niisugusel kohal katsuks, kus maa veel tühi on ja ettevõtlikkuse elustavat algatust ootab.

18.08.1910

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles