Juhtkiri: ootused on plussis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nagu selgub reedel avaldatud uue venekeelse telekanali ETV+ sügishooaja kavast, on tegu suuresti meelelahutusliku ja infotainmentʼile rõhuva programmiga. Kava uurides tuleb mõnigi saade ette vähemasti pooltuttav – need on eestikeelse ETV saadete sugulased või analoogid. Saab näha midagi «Terevisiooni»-sarnast, midagi «Ringvaate»-sugust, midagi, mis on «Foorumi» või «Vabariigi kodanike» moodi. On kultuurisaade ja kokasaade. On «Aktuaalne kaamera», nagu kõik harjunud. Oma «Pealtnägijat» esialgu ei paista, kuid see olekski esialgu lati liiga kõrgele upitamine. Rõõm on leida saatejuhtide seast ka Postimehe taustaga tegijaid.

Tuleb nõustuda nendega, kes leiavad, et ETV+ peatoimetaja Darja Saare – tõsi, mitte väga õnnestunud – usutlus Vene teleprogrammile Vesti on uudisprojektile vähemasti kõvasti tasuta reklaami teinud. Saar on kerkinud kõneaineks tõsises ja vähem tõsises meedias, võib täheldada isegi teatavat müüdiloome alget. Kui Vesti usutlusest oleks lihtsalt keeldutud, oleks selline promo ära jäänud.

Siiski on igaühel põhjust mõelda selle üle, kuidas käituda, kui Kremli-lojaalsed kanalid Rossija, NTV või Lifenews intervjuud peaks küsima. Klassikaks on kujunenud Venemaal valimisvõltsimiste vastu võitleva vabaühenduse Golos juhi kunagine vastus nende kontorisse ilmunud NTV mikrofonihoidja kõigile küsimustele: «Aga NTV – see on Surkovi propaganda!» (Vladislav Surkov oli toona Kremli peaideoloog ja presidendi administratsiooni asejuht, praegu president Putini abi SRÜ küsimustes – toim.) Selle korrutamise mõte oli lihtne: võtta võimalus, et Kremli propaganda saaks kasutuskõlblikku materjali.

Kahtluseta on see eellugu nüüd uuele kanalile ka teatud ootused seadnud. Poleks üllatus, kui ETV+ tegemisi avahooajal lausa mikroskoobiga jälgitaks. Selleks on hulk võimalusi: sõnakasutus, saatekülaliste valik, saatejuhtide endi taust ja varasem tegevus. Mõni ootab pingsalt, et kapo leiaks ETV+ seest Venemaa spioonivõrgu, teised otsivad märke, et Stenbocki majast on propagandistlikke juhtnööre jagatud. Ja kui ollakse juba ette halvas veendunud, siis küllap need märgid ka leitakse.

Tegelikult on siiski tegu ühes väikeses riigis mõõdukate võimalustega kohaliku kanaliga vähemusauditooriumi jaoks. Start-upʼiga, kel vaataja tähelepanu nimel tuleb konkureerida nii suurusjärkudes paremini finantseeritud Venemaa programmide kui ka Eestis ilmuva ajakirjandusega, tegelikult kogu meediaga horoskoopide ja mobiilimängudeni. Tegijatel aga näib olevat entusiasmi ning seepärast loodame ETV+ ekraanil näha nii korralikul tasemel ajakirjandust kui laias spektris kõike muudki, mis Eesti elanikku kõnetada suudab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles