Supertehingust sai suur peavalu

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Ossinovski
Oleg Ossinovski Foto: Andrus Peegel

See pidi olema Oleg Ossinovski järjekordne geniaalne äritehing: osta Eestist kahe miljoni euroga mahakandmist ootavad vanad vedurid, remontida need ära ja müüa kaheksa miljoniga edasi lätlastele. Ka tehingu taga olnud Läti raudtee juhile Uģis Magonisele väidetavalt makstud poole miljoni eurone «motivatsioonitasu» ei teinuks asja kuidagi kehvemaks.

Kogu tehingust sai aga hoopis Eesti rikkaima inimese suur mure. Olgu ta siis süüdi või süüta.

Ossinovskil pole esimene kord kriminaaluurimise all olla. Seitse aastat tagasi mõisteti ta süüdi kartelli loomise katses Eesti Raudteega. Karistuseks 11 551-eurone rahatrahv pluss kolm arestis veedetud päeva, kui ta Jordaaniast saabudes otse lennujaamas kinni peeti.

Erinevalt toonasest pole uurimisorganite käekiri Ossinovski suhtes nüüd nii jõuline. Kas on põhjuseks tema vahepeal poliitikatippu jõudnud poja Jevgeni Ossinovski positsioon või lihtsalt tõendite vähesus, kuid on fakt, et esialgu istub Riias vahi all vaid väidetav altkäemaksu võtja Magonis.

Ajapikku muutuvad sellegi loo tagamaad. Kui alguses jäeti avalikkusele mulje, et kõik toimus Lätis ning Eesti kaitsepolitsei korraldas sealse korruptsioonibüroo palvel hiljem lihtsalt Tallinnas Ossinovski kontoris rutiinse läbiotsimise, siis nüüd räägitakse juba Pärnus sularaha üleandmisel tehtud kapo jälitustoimingutest.

Kõrvaltvaatajale on selles loos kindlad vaid kaks asja. Esiteks, altkäemaks on endiselt osa lõunanaabrite ärikultuurist. Teiseks, see, et sularaha vahetab omanikku paberkotis, on altkäemaksuskeemides pigem ebatavaline. Harilikult liigutatakse raha varifirmade kaudu. Miks tehti seekord teisiti, teavad ainult asjaosalised.

Oleg Ossinovski ise püsib senini varjus.Tõenäoliselt on see teadlik valik, arvestades, et üldjuhul impulsiivne ärimees ei hoia oma mõtteid vaka all – erinevalt poeg Jevgenist võib ta olla väga emotsionaalne.

Üks teine Eesti superrikas on teda iseloomustanud nii: Oleg Ossinovski teenib sealt, kus tavalise ärimehe mõistus otsa saab. Läti raudtee veduritehing on just selline olukord. Kasahstanis sündinud, Peterburis õppinud ja abikaasa nõudmisel Eestisse kolides Tapa vagunidepoost karjääri alustanud mehe puhul on see kadestamisväärne oskus.

Nagu lätlane Magonis on Venemaa raudteejuhi Vladimir Jakunini sõber, nii on Ossinovski kompanjonideks raudteeäris Venemaa ettevõtjad, kelle partneriks kodumaal on sealne tõeline suurtegija Arkadi Rotenberg, president Vladimir Putini «köögis» askeldav mees.

Venemaalt lähtuva toetusega võivad seega arvestada nii Ossinovski kui ka Magonis. Seda tõestas ka neljapäevane uudis, et Venemaa vähendab seoses «remonttöödega» raudteel järsult kaubavedu Lätisse.

Oleg Ossinovski saatus püsib selles kriminaaluurimises n-ö ootelehel. Seevastu Eesti poliitikas kanti sündmused Lätis hetkega üle kohalikku võimuvõitlusse. Ja tõsi see on: isaga seotud sündmuste tõttu on Jevgeni Ossinovskil mõnda aega palju keerulisem nõuda koalitsioonilepingu jõulist ümbervaatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles