Arvamusfestival kutsub 224 arutelule

Liisa Tagel
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tehisintellekti arendamisega kaasnevad ohud, hariduselu parandamine, kliimamuutused, startupid, kirikute roll pagulaste vastuvõtmisel – kõigest sellest räägitakse reedel ja laupäeval Paides aset leidval kolmandal Arvamusfestivalil. 

«Meil endal on soovunelm, millise arutelukultuuriga ühiskonnas me tahaks elada,» räägib festivali sisujuht Margo Loor. «Meie» all peab ta silmas kõiki vabatahtlikke, kes festivali veavad. Sealjuures korraldab festivalitiim ise vaid kaheksat arutelu, ülejäänud 216 arutelu on sündinud kõigi üritusel osalevate organisatsioonide tööna.

«Me nägime, et ei suuda kunagi teha festivali nii suurelt, kui me seda ette kujutame,» kõneles Loor. «Mingit õhustikku tahame siiski luua – midagi, mis hoiaks seda koos, mis looks terviku.» Kevadel korraldati avalik teemakorje ning seal end üles andnud organsatsioonid pidid hiljem ise omavahel jagama, kes temaatiliselt kokku sobivad ja milliseid teemasid oma alal esitletakse.

Festivalil ongi alad, mitte lavad ja osalejad, mitte publik. «Me ei tahtnud, et see oleks arvamusteater,» selgitab Loor. On arvamuse avaldajad ja kuulajad ning oma mõtteid saavad soovi korral väljendada kõik, kes arutelu heast tavast kinni peavad.

Hea tava näeb ette, et arvamusi põhjendatakse, ühegi arvaja isikut ei rünnata ja peetakse meeles, et kuulamine on sama oluline kui rääkimine.

Kui palju on kolm aastat festivali Eesti arutelukultuuri arendanud, ei saa Loori sõnul siiski öelda. Festivali suurimaid taotlusi – seesama arutelu arendamine – on palju pikem protsess. «Siiski on muutusi toimunud: valimisperioodil võis näha varasemast rohkem väitlusi ja avalikke arutelukoosolekuid,» leiab Loor. «See on märk, et arutelukultuur areneb avatuse ja kaasatuse suunas.»

Võib ju küsida, et kui arvamust avaldada saab praegu kodust lahkumatagi – avad arvuti ja kirjutad –, siis miks peaks Paidesse sõitma? «Arvamusfestivali võlu on selles, et seal on palju teisi inimesi, keda kodus ei ole või on ainult virtuaalselt,» leidis Loor. Tasuta festivalile oodatakse 4000 osalejat, ent sisujuht arvab, et hea ilma korral võib tulla isegi kuni 6000 inimest.

Kel festivalikavas olevate arutelude kuulamisest ja neil kaasalöömisest väheks jääb, on võimalus haarata vaba mikrofon ja ise 20 minutit sõna võtta. Üks mikrofonidest on eelregistreerimisega, teine päris vaba – rääkida saab elava järjekorra alusel. Mis veel arvamusfestivali muudest aruteludest või konverentsidest eristab, on fakt, et ühtegi teksti täis tipitud slaidi seal vestluste kõrvale ei näidata. «Tahame, et arvamusvahetus oleks vahetu,» räägib Loor.

Postimehe otseülekanded Arvamusfestivalilt Postimehe alalt

Reede, 14.08

12.00–13.30

«Dr. Google, vasta sa!»

Kas internetis levivad soovitused tervisliku eluviisi kohta on ka tegelikult tervislikud?

Väitlusjuht: Postimehe peatoimetaja asetäitja Sigrid Kõiv.

Esinejad: ajakirjanik Hanneli Rudi, perearst Diana Ingerainen, Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse.

14.30–16.00

«Kas äpid söövad Eesti väikefirmad ära?»

Taxify ja Uber, Booking.com ja Airbnb. Äpp toob rohkem kliente, aga võtab osa ettevõtte iseseisvusest. On meil lõpuks neist äppidest rohkem kasu või kahju?

Arutelu juhib Postimehe kolumnist Henrik Roonemaa

Esinejad: Uber Eesti tegevjuht Enn Metsar, veebifirma Voog juht Tõnu Runnel, Postimehe majandustoimetuse juhataja Kadri Hansalu ning Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Verni Loodmaa.

17.00–18.30

«On's Eestist saamas Põhjala Iisrael?»

Ukraina kriisi tõttu laskis NATO käiku lisajulgestusmeetmed oma idaserva riikides ja Ameerika Ühendriigid alustasid samaotstarbelist operatsiooni «Atlantic Resolve». Paljud Eesti kodanikud on liitunud Kaitseliiduga. Kas Eesti on militariseerumas?

Väitlusjuht: Postimehe välisuudiste toimetuse juhataja Evelyn Kaldoja

Esinejad: politoloog ja poliitik Oudekki Loone, Läti politoloog ja poliitik Veiko Spolitis ja Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand.

Laupäev, 15.08

10.00

Traditsiooniline meediahommik ilmunud ajalehtedest ja digimeediast. Räägime Postimehes toimuvast ja vastame lugejate küsimustele.

Juhib Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv

Esinejad: Postimehe ajakirjanikud eesotsas peatoimetaja Merit Kopliga.

12.00–13.00

Kuku raadio «Keskpäevatund» vabas õhus

Saatejuhid Mart Luik, Hannes Astok ja Heldur Meerits.

14.30–16.00

«Kas sotsiaalmeedia kujundab ja kinnistab noorte maailmavaateid?»

Facebook või Twitter hõlbustab ligipääsu nii nn peavoolumeediale kui ka radikaalsele ideoloogiale. Kas see aitab kaasa tulevaste äärmuslaste ideoloogia kujundamisel?

Väitlusjuht: Postimehe arvamusportaali juht Toomas Randlo.

Esinejad: ajakirjanik Liisa Tagel, veebikonstaabel Maarja Punak, sotsiaalmeedia ekspert Robert Kõrvits.

17.00–18.30

«Kas Eesti on Balti tiigri tiitlist ilma jäämas?»

Viimastel aastatel on Läti ja Leedu majandus kasvanud Eesti omast kiiremini. Kas Eesti on oma majanduslikku liidripositsiooni Balti riikide seas kaotamas?

Väitlusjuht: Postimehe majandustoimetuse juhataja Kadri Hansalu.

Esinejad: SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel, Saku õlletehase tegevjuht Margus Kastein, vandeadvokaat Marko Saag.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles