Juhtkiri: korruptsiooniga üle piiri

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti riikliku raudteefirma juhi Uģis Magonise altkäemaksukahtlusega kinnivõtmine nädala eest neljapäeva õhtul on tekitanud lõunanaabrite seas parajalt suure poliitilise tormi. 

Puutumata pole jäänud ka Eesti, kus BNSi andmeil otsisid ametivõimud läinud nädalal läbi Eesti ühe jõukama inimese, raudteeärimees Oleg Ossinovski Tallinna tööruumid.

Läti Raudtee tütarfirma korraldas mõne aja eest hanke nelja veduri ostmiseks, selle võitis Oleg Ossinovski ettevõte. Lätis käimapandud uurimine pole kaugeltki lõppenud, kuid vaadakem hetkeks kaasuse kohta seni avaldatut.

Esmaspäeval teatas Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB), et on alustanud kriminaaluurimist riigiettevõtte Latvijas Dzelzsceļš (Läti Raudtee) juhatuse esimehe (Magonise) vastu, kuna viimane aktsepteeris ettepanekut saada altkäemaksu suures ulatuses. «Kriminaalasjas kogutud tõendid viitavad sellele, et altkäemaksu võeti seoses Latvijas Dzelzsceļši tütarfirma «LDz ritošā sastāva serviss» hankega. Kahtlusalune on võetud vahi alla.»

See on esialgu pea kogu ametlik info, kuid meediasse on tilkunud üpris hämmastavaid detaile. Läti teleprogrammis «Panorāma» kirjeldati, kuidas Magonis naasis autoga Eestist ning tema kinnivõtmisel leiti autost ligi 500 000 eurot sularaha. BNS kirjutas, et mees üritas kinnipidamisel põgeneda, arendades kiirust üle 200 km/h.

Oleg Ossinovski on ERRi venekeelsele «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus öelnud, et hange nelja veduri tarnimiseks Läti Raudtee tütarfirmale toimus reeglite järgi, sellest võitsid kõik osapooled ning mingeid täiendavaid makseid ei tehtud.

Kuhu viib uurimine, seda näeme aja jooksul. Ent tumedad pilved Eestis väga tuntud äritegelase kohale on avalikkuses juba kerkinud. Olukorda ei muuda sugugi vähem delikaatseks asjaolu, et Oleg Ossinovski poeg Jevgeni Ossinovski on Eesti valitsuserakonna SDE esimees, ning just nüüd on SDE tõstnud üles hulga nõudmisi valitsuspartneritele võimulepingu muutmiseks.

Tuleb muidugi nõustuda, et täiskasvanud inimesi, olgu nad pealegi isa ja poeg, ei ole kohane automaatselt ühte patta panna.

Samas teame, et Ossinovski-vanem on olnud SDE rahaline toetaja. Alles äsja oleme olnud ka tunnistajaks olukorrale, kus Eesti valitsuse üks võtmeminister lahkub ametist oma isa ettevõttega seotud tsiviilkohtuasjas tehtud otsuse tõttu.

Seetõttu on Magonise ja tema poole miljoni euro päritolu kaasus lähemal ajal kahtluseta ka kõigi Eesti poliitikavaatlejate tähelepanu keskmes ja  luubi all. Kas KNAB ja temaga koostööd tegeva Eesti Kapo suunalt tuleb veel tumedaid pilvi, mis Oleg Ossinovski poole hõljuvad? SDE poliitikakujundajail oleks sel juhul põhjust murelik olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles