Postimees 1933. aastal: kaitseseisukord üle riigi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Walitsuse otsustawad sammud demokraatliku riigikorra ja kodurahu kaitseks. Seitse organisatsiooni sulgemisele. Ajakirjanduselt nõutakse wastutustunnet.

Arwestades Eesti Wabariigis makswa demokraatliku korra wastu sihitud liikumist ja wastutustundetu kihutustöö lewimist, mis tekitab ärewust laiemates kodanikkude kihtides ja on hädaohtlik demokraatlikule riigikorrale ja awalikule julgeolekule, kuulutada wälja Eesti Wabariigi põhiseaduses määratud demokraatl. riigikorra kaitseks kaitseseisukord kogu wabariigis, tähtajaga kuni 1. jaanuarini 1934.

Kohtu.siseminister W. Rooberg, sisekaitse ülema kohustes, asudes korra ja julgeoleku kaitsmisele wabariigis, awaldas samal päewal ja pani telegraafi teel maksma kolm sundmäärust:

1) Awalikkude ja kinniste koosolekute ja ettekannete kohta, milledes ära keelatakse awaldused wõi kujutused, mis sisaldawad sihilikku lugupidamatust Eesti Wabariigis makswa demokraatliku riigikorra, riigikogu, riigiwanema, wabariigi walitsuse ja tema liikmete kohta, wõi mis wõiwad tekitada seltskonnas ärewust. 

2) Ühingute, seltside ja nende liitude ja muude rühmituste asutamise ja samuti perioodiliste trükitoodete wäljaandmise kohta, milles märgitakse, et niisuguste asutamine wõi wäljaandmine wõib sündida ainult sisekaitse ülema loal.

3) Kõikide perioodiliste ja muude trükitoodete eelkontrolli kohta, mille järele sisekaitse ülema poolt nimetatud kontrolliametnikud wõiwad keelata ja takistada tähendatud toodete trükikojast «wäljalaskmist». 13.08.1933

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles