Postimees 1910. aastal: kus on ilmajõgede hallikad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ojakesed, ühinege! Kus peaks küll ilmajõe Amazoni algus olema? Kus selle vägeva veekogu hallika nired. Ei seda näha või.

Meie tunneme ainult suurepäralist jõge, mis nii kindlalt oma teed mere poole ajab, meie imestame tema suurust ja laiust, tema võimu, mis tuhandeid okeani laevu oma pinnal kannab, ja meil ei tulegi meelde otsida, kus niisugune suur jõgi oma hallikad hoiab.

Ega selle ilmajõe algus teisiti olnud: ojakesed ühinesivad, hallika sooned nirisesivad kokku. Ja sai suur jõgi, suurepäralise laiuse ja jõuga.

Miks nirisevad hallika sooned ja ojakesed ühte määratut jõudu sünnitama? Miks sai nendest võimukas vetekogu?

Madaliku võim määras nendele tee, madaliku võim tõi neid ühte ja määras nendele ühise sihi, mis nirekesi jõuuks teeb.

Niisugune ojakene, nirekene on Vana-Kuuste nooresoo poolt toimepandud piduõhtu puhas sissetulek, mis Tartu Eesti tütarlastegümnaasiumi ehitamise hääks on määratud. Ei ole seda väga palju, rohkem sugugi kui 10 rubla, kuid kuidas tekkivad mered, kus on ilmajõgede hallikad…

Ja see võim, mis seda niret sinnapoole juhtis, kuhupoole ka teised veed immitsevad, oli Vana-Kuuste nooresoo tuline äratundmine, et nooresoo, iseäranis Eesti naisnooresoo kasvatamine see võim on, mis rahva tuleviku saatust oma turjale kanda võtta jaksab.

12.08.1910

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles