Venelased kardavad vabadust

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis elav poliitpõgenik ja endine Tomski oblasti kultuuriameti juhataja Andrei Kuzitškin
Eestis elav poliitpõgenik ja endine Tomski oblasti kultuuriameti juhataja Andrei Kuzitškin Foto: Eero Vabamaegi/

Tomski oblasti kultuuriameti endise juhataja Andrei Kuzitškini sõnul on president Vladimir Putini juhitud režiimi poliitika üles ehitatud erioperatsioonidele ning Kreml peab lääneriikide liidreid nõrgaks.

-Te põgenesite Venemaalt Eestisse poolteist aastat tagasi ja taotlesite siin poliitilist varjupaika. Miks otsustasite kodumaalt lahkuda?

FSB tahtis mind mustata ning kohtus tunnistati mind võõra vara omastamises süüdi, karistuseks oli riigiasutustes töötamise keeld. Olen liberaal ning ei läinud kaasa vähemusreligioonide esindajate ja homoseksuaalide tagakiusamisega. Seetõttu ma paljudele ei meeldinud.

Pärast kohtuotsust kaotasin kultuuriameti juhataja koha ja asusin tööle ühes ülikoolis. FSB helistas mu ülemusele ja küsis: «Miks töötab Kuzitškin teie ülikoolis?» Seejärel kaotasin töö ülikoolis. Hakkasin tööle firmas. Kaks kuud hiljem tuli FSB mu ülemuse juurde ja küsis: «Miks töötab Kuzitškin selles firmas?»

Töö leidmine muutus võimatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles