Mihkel Veiderma: laiem vaade töötajate koondamisele Ida-Virumaal

, akadeemik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Veiderma
Mihkel Veiderma Foto: Erakogu

Postimehe andmetel koondab Nitrofert Kohtla-Järvel 426 töötajat ja lõpetab sellega juba varem seiskunud maagaasil põhineva ammoniaagi ja karbamiidi tootmise (vt Erik Gamzejev «Suurkoondamise ohud», PM 24.07).

Ajaleht avab ka selle Ukraina sündmustega seotud poliitilised tagamaad. Samal ajal saame välisallikatest teavet arengukavade kohta piiritaguses Ust-Luugas, kus nähakse ette veeldatud maagaasi (LNG) ning samade (mis Nitrofertis) saaduste suuremahulise tootmis- ja ekspordikompleksi rajamist.

Tekib küsimus, kas need kavad omakorda süvendavad tekkinud halba olukorda Ida-Virumaal. Tõepoolest, Kohtla-Järve ettevõttel, mis sõltub Venemaalt imporditavast gaasist ja põhineb vabamajandusel on raske läbi lüüa ebavõrdses konkurentsis, kus tooret valdava suurriigi otsesel toetusel luuakse naabruses suur kompleks. Tootmise taasalustamise ebareaalsus Nitrofertis tingib vajaduse luua uusi töökohti nii ajutiste lahenduste abil kui ka pikemas plaanis seotult samuti tööhõiveprobleemiga kokkupuutuva põlevkivitööstusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles