Peeter Langovits: tagasivaade. Baltica ’95

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VIII rahvusvaheline folkloorifestival Baltica ´95
VIII rahvusvaheline folkloorifestival Baltica ´95 Foto: Peeter Langovits

Teel bussiga Riiga avastasin lehest The Baltic Times loo folkloorifestivalist Baltica 2015. Lätis toimuvast suurüritusest meil ei räägitud, küll aga viis lugu mind mõtetes 20 aastat tagasi, mil globaliseerumine polnud võtnud praegust mõõdet ning pärast iseseisvumist püüti laiemalt oma esivanemate pärandit tutvustada ja saada osa teistest kultuuridest. Aastatega oleme saanud folgirahvaks, meie folgifestivalid löövad publikurekordeid, noorte seas on popp pöörduda oma juurte poole.

UNESCO raames tegutseva rahvuskultuuri organisatsiooni CIOFF egiidi all on Balticat peetud Balti riikides alates 1987. aastast. VIII rahvusvaheline folkloorifestival Baltica ’95 toimus juulis Eestis kolmandat korda, varem oli meil au seda korraldada 1989. ja 1992. aastal. Festivali, mille sihiks rahvuskultuuri säilitamine ja oma kodukandi pärandi põlvest põlve edasikandmine, omapäraks oli seegi, et rahvatantse ja -laule esitati võimalikult autentselt, töötlemata kujul, nii nagu seda tegid esivanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles