Postimees 1910. aastal: iseäralised ilmareisijad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iseäralised ilmareisijad on neil päevil Elbingenisse jõudnud. Umbes 10 aastat tagasi (nelipühil 1901) tuli Elbingist iseäraline reisiseltskond läbi. Kaariku pääl, mida keegi mees lükkas, istus üks naesterahvas ja selle tütar. Need kolm olivad pikemal teekonnal ümber maailma. 

Nad olivad 12. septembril 1900 Wienist lahkunud ja olivad 29. oktobril 1907 jälle Wieni tagasi tulnud. Vaheajal olivad nad 49,800 kilometrit ära käinud. Aga mitte kõik kolm ei saanud enam kodumaad näha. Naene oli 1. juulil 1907 Inglisemaal ära surnud. See ilmareisija Anton Hanskian, kes oma seitsme-aastateekonnaga 10,000-rublalise auuhinna, mille üks Inglise ajaleht välja oli kuulutanud, võitis, on nüüd uue jalgsiteekonna ette võtnud, mis 25. juunil s.a. Hamburgis algas. Temaga kaasas on ta 14-aastane tütar. Hanskian ise on 45 aastat vana. Kui isa ja tütar Elbingisse jõudsivad, ei tahtnud neid keegi raha ja hää sõna eest vastu võtta. Nende määrdinud riiete pärast peeti neid kaabakateks. Viimaks saivad nad ometi kuskil võõrastemajas korterit.

Terve tee tuleb jalgsi ära käia. Auhind selle hiigla-teekonna eest on jällegi 10,000 rubla. Oma ülespidamist saavad reisijad päevapiltliste ülesvõtete läbi. Laps jaksab 70 kilometrit ära käia, ilma et ta iseäranis ära väsiks.

30.07.1910

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles