Postimees 1937. aastal: Jaapan esitas ultimaatumi – sõda algab siiski

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pekingist, 27. juulil (ETA). Jaapani vägede ülemjuhataja kindral Katsuki ülesandel kolonel Matsui esitas kindral Sung Tshe-Yuanile vormilise ultimaatumi, milles nõutakse 37. diviisi üksuste eemaldamist Lukoutshiao piirkonnast teisipäeva hommikuks kella 4-ks (Greenwichi aeg) ja Pekingist ja selle ümbruskonnast kolmapäeva hommikuks kella 4-ks.

Ultimaatumi mittetäitmisel ähvardatakse sõjalise aktsiooniga. Hiina vägede tagasitõmbamine peab ultimaatumi järgi sündima ilma peatuseta kuni Paotingsuni, mis asub Pekingist 90 miili edelapool.

Londonist, 27. juulil (Havas). Hiina suursaadik tegi peale lõunat visiidi välisminister Edenile. Peale läbirääkimisi Hiina suursaadik avaldas ametliku seletuse, milles öeldakse, et Hiina on nõustunud kinnitama kokkulepet, mis on saavutatud kindral Sungtshe-yuani ja Jaapani vahel. Kuid paistab, et Jaapani sõjaväevõimud ei otsi lahendust või tahavad jätkata oma Hiina tükeldamise poliitikat. Neil tingimustel Hiina valitsusel ei jää üle muud, kui informeerida kõigest maailma avalikku arvamist ja olla valmis igaks võimalikuks juhtumiks.

Tientsinist 27. juulil (Havas). Hiina ametlikkudes ringkondades ei peeta tõenäoliseks, et Hiina võtab vastu kindral Sungtsheyuanile Jaapani poolt esitatud ultimaatumi. Toonitatakse, et Nankingi valitsus on otsustanud kindlasti tarvitusele võtta kõik abinõud Põhja-Hiina suveräniteedi säilitamiseks. Arvatakse, et Jaapani kallaletungi korral abistavad kindral Sungtsheyuani vägesid kohe Hiina keskvalitsuse väed.

Pekingist, 27. juulil (DNB). Eile õhtul kell 7.30 (kohalik aeg) algas Jaapani vägede pealetung Pekingile tuleavamisega Pekingi Hiina linnaosa lääneväravale. Peale kuulipildujate ja välisuurtükkide oli kuulda ka suuremakaliibriliste kahurite osavõttu lahingust.

PM 27.07.1937

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles