Juhtkiri: väikeriik peab alati pingutama, et olla laua taga

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maaeluminister Urmas Kruuse on neljast oma valdkonna Euroopa Liidu nõukogu istungist käinud kohal vaid ühel (koos keskkonnaminister Marko Pomerantsiga). Ühel korral oli kohal keskkonnaminister üksinda – tema vastutusalas on Eestis kalandus.

Meile on koolis külge harjutatud, et popi tegemine on laiduväärne – puududa võib vaid mõjuva põhjusega. Ajasime ministrite puudumistabelis näpuga järge ja loomulikult küsisime põhjust. Üldiselt on Eesti ministrid tublid osalejad ja puudumistel on enamasti selged põhjendused. Kahjuks andis minister Kruuse Postimehele vaid väga üldise selgituse, öeldes, et ongi mõistlik, et mõnikord esindab Eestit ministrite kohtumisel suursaadik ja/või valdkonna ametnik. Võib-olla olid tema puudumised tõesti iga kord tõsiste sisukate põhjustega, ent seda me vastusest paraku teada ei saa.

Üldsõnalisele põhjendusele saab esitada üldisi vastuväiteid. Väikeriigil (st tema esindajatel) tuleb alati pingutada, et olla sisukalt otsustajate laua taga ning seada sisse usalduslikud sidemed oma taseme kolleegidega teistest liikmesmaadest. Ministrite tasemel on see veel eriti tähtis, kuna ka teiste maade ministrid on poliitikud ja seega seotud otsuste kujunemisega laiemalt kui vaid oma valdkond.

Euroopa Liidu nõukogus kiidetakse heaks ELi õigusaktid ja sinna kutsutakse liikmesriikide vastavad ministrid. Muidugi on võimalik, et konkreetse koosoleku päevakorras pole ühtegi punkti, mis oleks Eestile kuidagigi konfliktne, nõuaks hädasti poliitilise otsustaja sõnakat kohalolekut koosolekulaua ääres. Loomulikult pole minister koolipoiss, vaid oma valdkonna poliitiline liider, kellel peabki olema vabadus teha valikuid – alates enda päevakavast.

On kaks objektiivset «leevendavat asjaolu». Minister Kruuse valdkonna nõukogude koondnimi on AGRIFISH (st põllumajandus ja kalandus). Eestis on kalandus peaasjalikult keskkonnaministri valdkond ja nii käivadki ministrid kohal vastavalt päevakorrale. Teiseks on AGRIFISHi koosolekud palju sagedasemad kui enamiku teiste valdkondade nõukogud. Range, sajaprotsendilise osalemise nõue võibki olla ebamõistlik.

Siiski tekib küsimus, miks jätab minister kasutamata võimaluse isiklikeks kohtumisteks oma ELi kolleegidega, Euroopa Komisjoni voliniku, komisjoni ametnike ja parlamendiliikmetega. Isiklike kontaktide sisseseadmine ja aruteluõhustiku tundmaõppimine peaksid just uues valdkonnas alustades eriti olulised olema. Lisaks on nii põllumajandus kui ka kalandus selgelt säärased valdkonnad, kus ELi tasemest sõltub väga palju. Oleks igati kohane, et ELi liikmesriigi Eesti maaeluminister leiaks kord kuus aega oma Euroopa kolleegide kogunemisel käia. Kas või selleks, et teaks, kellele helistada, kui mõnes seakasvatuse küsimuses abi tarvis läheb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles