Postimees 1931. aastal: teiselpool traataeda

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koera- ja kassikütid. Tühi «punanurk». Kuidas tehakse siselaenu. Wene-Ingeri külaelust.

Nõuk. Wene Ingerist saabunud teated kõnelewad, et Ingeri külades on lastud maha wene piiriwalwurite poolt koerad ja isegi kassid. Koerte häwitamine algas tänawu kewadel. Alul kõmmutatud maha ainult hulkuwaid koeri, kuid nõuk. wene piiriwalwurid leidsid koerajahist «meeldiwa ajawiite» ja nad tegid hiljem korrapäraseid jahiretki küladesse, kus koeri tapeti isegi talu õuedel. Talupidajad ei usaldanud segada mahalaskmise kartusel «suurte meeste» tegewusse. Nüüd, suwel, on külad täiesti koerte-lagedad.

Ingeri küladesse asutati aastaid tagasi «punanurk», kuhu koondati küla wanad ja noored. Peeti kohalesõitnud agitaatorite poolt miiting-koosolekuid ja õpetati külainimestele kommunismi-waimus elamist. Alul oldi külades waimustunud kommunismi-apostlitest, kuid hiljem tüdineti ilusatest lööklausetest, pealegi muutus elu-olu iga päewaga kehwemaks, mis kaotas inimestel usu lubadusi jagawatesse juhtidesse. Küla «punanurga» miitinguile ei mindud enam ja osawõtt oli igasugusesist rongikäikest loid.

Maksud on määratud talupidajatele kuulmata kõrged, eriti wiimasel ajal, kui keskwalitsuse poolt «pjatiletka» ülesehitamiseks kuulutati wälja sunniwiisiline siselaen. Külanõukogu, mis koosneb «kehwikuist», on maksude määraja. Õiglust külanõukogu ei tunne. Sageli määratakse talumehele kõrge maks isiklikust wihawaenust. 25.07.1931

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles