Videointervjuu: Rõivase sõnul ei hakka maksuamet telefone pealt kuulama ega kortereid läbi otsima

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas ei nõustunud tänases Postimehes ilmunud Siim Kallase arvamusloos esitatud väidetega, et maksukorralduse seaduse eelnõu kohaselt võiks maksuamet tulevikus hakata telefone pealt kuulama või kortereid läbi otsima.

«Need kes räägivad telefonide pealtkuulamisest või korterite läbiotsimisest, pole seda eelnõu lugenud. Midagi sellist seal sees pole. Ega praegune eelnõu tekst pole poliitiliselt läbi arutatud. Tegemist on ühe ministeeriumi initsiatiiviga, mida tuleb põhjalikult arutada eri erakondades ja ka ettevõtjatega,» selgitas Rõivas ja lisas, et ei välista põhimõttelisi muudatusi eelnõus, sest see on alles esialgne idee.

Peaminister rõhutas, et vaatlus ja jälitus on täiesti erinevad teemad. «Aga ka vaatluse küsimus vajab läbiarutamist. Eelnõu ei ole praegu esitamiseks küps. Kooskõlastusringil tuleb märkusi ilmselt palju.»

Siim Kallas kirjutas täna ilmunud arvamusloos rahandusministeeriumi koostatud ja kooskõlastamisele saadetud eelnõule viidates, et maksuamet saab õigused vaatlusteks ja andmepäringuteks. «Kui me oleksime Kreeka, siis võiks oletada, et maksuametnikud soovivad «vaadelda» riigi- ja omavalitsustegelaste luksusvillasid, et võrrelda nähtut teada olevate palganumbritega,» kirjutas ta.

Rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsleri Dmitri Jegorovi sõnul ei muuda uus seadus praeguseid piiranguid selle kohta, mida MTA tohib teha ja mida mitte. Vaatluse paragrahvis pole MTA selgete piirangute osas leevendusi tehtud, märkis ta.

«Maksuhalduri ametnik ei või vaatluse käigus sooritada läbiotsimist, avada lukustatud ruume või panipaiku ega siseneda eluruumi selles elavate isikute tahte vastaselt ka juhul, kui neis toimub maksukohustuslase majandus- või kutsetegevus,» seisab seaduses.

Kui maksuhaldur soovib külastada inimese elukohta, aga inimene ei soovi, et sinna sisenetaks, siis pole MTA-l midagi peale hakata ning võimaliku pettuse tuvastamiseks tuleb kasutada muid meetmeid. «See punkt ei muutu ja see peaks minu hinnangul võtma maha kõik hirmud, et siin toimub mingi isikuõiguste rikkumine,» rahustas Jegorov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles