Marko Pomerants: keskkond pole kuum teema, mistap olen teinud tavapärast tööd

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants oma keskkonnaministeeriumi kabinetis.
Marko Pomerants oma keskkonnaministeeriumi kabinetis. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Keskkonnaminister Marko Pomerants (IRL) kinnitas esimese saja päeva tööle tagasi vaadates, et on jõudnud tegeleda nii kaevandamise, merenduse kui kalanduse valdkondadega ning jõudnud tutvuda pea kõige ministeeriumi haldusalasse puutuvaga. Süvenema peab ministri hinnangul aga veel näiteks keskkonnaalase teadustegevuse paremasse planeerimisse.

Postimees küsis kõigilt endiselt ametis olevatelt ministritelt, kuidas hindavad nad oma esimese saja päeva tööd valitsuses ning palus välja tuua õnnestumised, puudujäägid ja tulevikus enam tähelepanud vajavad valdkonnad.

«Minu puhul on tegemist 77 päevaga, sest 23 olen olnud puhkusel,» tunnistab Pomerants kõigepealt.

Pomerantsi kommentaar kommentaar tööle keskkonnaministrina:

Kuna Keskkonnaministeeriumi puhul pole tegemist selliste erutavate teemadega nagu pagulased, kreeklased, maksutõusud ja Pakosta saamine võrdõigusvolinikuks (hea otsus), siis see ametisoleku aeg on kulunud tavapärastele asjadele.

1. Oma ministeeriumi haldusalaga kurssi saamine ja võin öelda, et olen seda süsteemse tööga ka saavutamas. Natuke on veel jäänud: Loodusmuuseum, Keskkonnaministeeriumi Infotehnoloogiakeskus ja AS Eesti Kaardikeskus.

2. Olen osalenud  kõikidel valdkonnaga seonduvatel Euroopa Liidu ministrite nõukogude istungitel ning eraldi kohtunud keskkonna, merenduse ja kalanduse nõuniku Karmenu Vellaga selgitamaks Eesti positsioone erinevates õigusaktide menetlustes.

3. Ettevalmistamisel on mitmed seadusandlikud initsiatiivid selleks ajaks, kui Riigikogu sügisel koguneb. Hea meel on selle üle, et on õnnestunud kaasa aidata niinimetatud paindliku kaevandamise eelnõu kvaliteetsemaks muutmisele ning algatatud Eesti maapõue strateegia lähteülesande koostamise protsess.

Alati võiks olla rohkem aega süvenemiseks, aga peab suuremaid asju väiksematest oskama eristada ja nende esimestega tegelema.

Vaja oleks süüvida nii valdkonna teadustegevuse paremasse planeerimisse kui keskkonnaseire maailma.

Ette tuleb valmistada ka riigi kohandamine maksumaksjale jõukohasemaks ehk leida võimalusi bürokraatia vähendamiseks, kuid seadusemuudatused teha nii, et meie keskkonnakaitse ja keskkonna korraldamise põhieesmärgid ikka täidetud saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles