Postimees 1940. aastal: Võshinski ja Dekanozov Tallinnas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kesknädalal, 17. juulil saabusid Tallinna SSSRi rahvakomissaride nõukogu esimehe asetäitja A. J. Võshinski ja väliskomissari asetäitja W. T. Dekanozov. Saabujaid oli jaamas wastu wõtmas peaminister dr. J. Wares-Barbarus, wälisminister N. Andresen, SSSRi saadik Eestis W. Botshkarew, punaarmee juhtkonna esindajad ning wälisministeeriumi ja SSSRi saatkonna juhtiwad ametnikud. 

Eesti ja Nõukogude Liidu lipud heisatakse kõrwuti. Majade waldajad peawad muretsema N. Liidu lipud hiljemalt 20. juuliks. Siseminister M. Unt andis 17. juunil kaitseseisukorra seaduse alusel järgnewa määruse: par. 1. Kõik majade waldajad on kohustatud hiljemalt 20. juuliks 1940 a. muretsema Nõukogude Sotsialistlikkude Wabariikide Liidu lipu ja selle panema wälja riigilipu kõrwal neil riikliku tähtsusega sündmustel ja päewadel, millised siseministeeriumi korraldusega awalikult teada antakse.  

Tohutud rahwahulgad meeleawaldusel. Niisugust hiilgawat wõitu pole saawutanud kogu Eesti ajaloos ükski walimisblokk. Terwitusi Nõukogude Liidu kõrgematele juhtidele. Eile õhtupoolikul kogunesid kümned tuhanded Tallinna töölised ja töötawad haritlased oma ajalooliste wõitluslippude all Wabaduswäljakule, et awaldada rõõmu Töötawa Rahwa Liidu hiilgawa wõidu üle, mis kindlustab uue waba demokraatliku Eesti loomise. Suurel miitingul kõnelesid Kommunistliku Partei keskkomitee sekretär K. Säre, jt. Sisukad ja hoogsad kõned wõeti rahwamasside poolt wastu tormiliste kiiduawaldustega ja elaguhüüetega.

K. Säre: «Elagu ETRL wõit walimistel! Elagu Eestimaa Kommunistlik Partei! Elagu meie juht suur Stalin!» 18.07.1940

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles