Juhtkiri: MH17 tapjad peavad vastutama

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme aasta tagasi, 17. juulil 2014 tulistasid seni kohtu ette toomata mõrtsukad Ida-Ukrainas õhutõrjeraketiga alla Malaisia lennuki Boeing 777, mis sooritas parajasti liinilendu Amsterdam – Kuala Lumpur. Kõik 298 reisijat ja meeskonnaliiget said surma, enamik neist hollandlased, ent oli ka paljude teiste maade kodanikke.

Hollandis korraldatakse homme mälestustseremoonia riigijuhtide ja hukkunute lähedaste osalusel, ning traagilist sündmust meenutatakse mitmel pool üle maailma.

Riigid, keda lennukitäie inimeste allatulistamine ja tapmine kõige lähemalt puudutas – Malaisia, Austraalia, Belgia, Holland ja Ukraina – on taotlenud ÜRO-lt eraldi kriminaaltribunali loomist, et selle massimõrva süüdlased ei jääks karistuseta. See algatus on põrganud aga Venemaa vastuseisule, kellel on ÜRO Julgeolekunõukogus teatavasti vetoõigus.

Sel esmaspäeval külastasid eelnimetatud riikide esindajad Moskvas välisministeeriumi, kus neid võttis vastu Venemaa asevälisminister Gennadi Gatilov. Kohtumise käigus sai üheselt selgeks, et Venemaa astub niisuguse tribunali loomise vastu, kuna peab seda «mitteõigeaegseks ja ebakonstruktiivseks».

Venemaa kaebab ka, et nende eksperdid olevat jäetud selle kuritöö rahvusvahelisest uurimisest kõrvale ning Venemaa ettepanekuid ei ole arvesse võetud.

Ukraina välisministeeriumi hinnangul saadaks eraldi rahvusvahelise tribunali loomine ÜRO harta alusel selge sõnumi, et rahvusvaheline kogukond ei talu tsiviillennundust ohtu seadvat tegevust, mis ohustab ka rahvusvahelist rahu ja julgeolekut. Tribunali loomine aitaks kaasa rahvusvahelisele koostööle selleks, et süüdlased saaks vastutusele võetud.

Venemaa vastuseis tribunali loomisele ei ole muidugi kuigivõrd üllatav, kui arvestada, et rahvusvahelise meedia andmeil leiab Hollandis ettevalmistatav uurimisraport, et tõendid viitavad Venemaa toetatud separatistide süüle lennuki allatulistamises. CNN teatas kolmapäeval, et dokumendi projekti on hollandlased saatnud juba ülevaatamiseks erinevatele maailma lennuohutusasutustele ning seal on ära toodud nii lennuki allatulistamiseks kasutatud raketi täpne tüüp kui lennutrajektoor. Uurimisraport on lõplikult kavas avaldada tänavu oktoobris.

Selle asemel, et otsida võimalusi lükata aasta eest toimunud kurva sündmuse eest vastutus kuhugi poliitiliselt mugavamasse paika, võiksid Venemaa võimud teha uurijatega sisulist koostööd. MH17 katastroofi konkreetsed süüdlased peavad saama süüdistused ja jõudma rahvusvahelise kohtu ette, et kanda oma teo eest teenitud karistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles