Maris Lauri: Kreeka valitsus ei tea õieti, mida teeb ning jätab kaootilise mulje

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Tahaks olla optimist, aga läbikukkumise tõenäosus on suur,» ütles riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni liige, endine rahandusminister Maris Lauri Postimehe päevaintervjuus võimalusest, et Kreeka jõuab pühapäeval toimuvaks EL tippkohtumiseks euroalaga üksmeelele uues abipaketis, millega riigi maksejõuetust vältida.

«Ma tõsiselt loodan, et Kreeka valitsus esitab mingid reaalsed kavad,» sõnas Lauri. «Kui me vaatame aga seda, mis on toimunud aasta esimese poole jooksul, siis esimesed tähtajad ei ole pidanud. Kreeklased on öelnud, et nad tulevad välja mingi kavaga, programmiga – esimene tähtaeg ei ole kunagi pidanud. Seoses referendumiga oli avalikult välja öeldud, et meil on 48 tunni jooksul lahendus käes, nüüd aga ei jõutud isegi selle esitamiseni, milline see lahendus võiks olla.»

«Kreeka praegune valitsus ei tea õieti, mis ta teeb ja mis ta tahab, ning jätab kaootilise mulje,» ütles Maris Lauri. «See ei tekita optimismi selles osas, mis lõpuks välja tuleb. Kummaline tunne on tekkinud, et Tsiprasel ja tema meeskonnakaaslastel ei olegi selget plaani, mida nad tahavad saada. Nad on öelnud, mida nad ei taha, aga mida nad siis tahavad?»

Kui Kreeka aga oma laene ei maksa, siis on näha, mis saab: riigi pangandussüsteem ei tööta sisuliselt juba enam kui nädal aega, märkis Lauri. «See hakkab mõjuma majandusele, sest ei saa teha ülekandeid ja inimesed ei saa raha kätte. Majandus hangub. Kui pangandussüsteem ei tööta, ei saa tänapäeval ka ettevõtted töötada.»

Vaata kogu intervjuud lisatud videost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles