Kuldar Kullasepp: kas mind tohib tänaval näha?

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldar Kullasepp.
Kuldar Kullasepp. Foto: .

Google teab, mida maailm mõtleb. Nii hakati ütlema, kui Google’ist sai maailma juhtiv veebikülg.


Nüüd tahab Google näha, milline su kodutänav välja näeb. Selleks sõidetakse oluline osa maailmast läbi autodega, mis pildistavad ja filmivad kõike, mis kaamera ette jääb. Tulemuseks on päris fotodega virtuaalne maailm, mis lubab jalutada näiteks San Francisco tänaval arvuti juurest tõusmata. Hea ju, et Eesti ka nii oluline kant on, et tasub siia tulla ja meie auklikud tänavad maailmakaardile saada.

21. sajandi peamine mure tehnoloogilise arengu juures on privaatsus ja ka siin on Google’ile omajagu etteheiteid tehtud. Kas tänaval pildistamine on ikka lubatud, kui inimene ei saa keelduda foto avaldamisest? Privaatsus on kahtlemata oluline. Kuid samuti peaksime küsima, kuidas paistab Eesti välja siis, kui teiste arenenud riikide kõrval meie kohal must auk valitseb? Ohte on võimalik vähendada, kui on tahtmine võimalust ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles