Juhtkiri: Kremli kutse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli Spasski torn.
Kremli Spasski torn. Foto: SCANPIX

Venemaa kavatsus kutsuda tagasi emamaale oma kaasmaalased on ühtepidi arusaadav, sest Venemaa demograafiline olukord on analüütikute sõnul kui mitte katastroofiline, siis kindlasti murettekitav. Mõnekümne aasta pärast ennustatakse Venemaa rahvastiku kahanemist mõnekümne miljoni elaniku võrra. Kuskilt tuleb puudujäävad inimesed ju leida.

Teisalt aga tekib küsimus , ilmselt vaid hüpoteetiline: kui Venemaa kutsub oma kaasmaalased emamaale, kuidas saab Kreml kasutada välispoliitilisi hoobasid siinse vene vähemuse abil. Kui näiteks kõik – või valdav enamus – venekeelsest kogukonnast on kolinud Venemaale, ei saagi ju Kreml enam süüdistada Eestit ja Lätit venekeelse elanikkonna õiguste rikkumises. Veel vähem, arvestades Gruusia sündmusi, saaks rääkida tankidega Vene kodanike kaitsmisest.

Tõde on ilmselt kuskil vahepeal. Keegi ei usu tõsiselt, nagu rändaksid kõik venelased Eestist välja, kuid nähtavasti loodab Moskva, et mõni ikka tuleb. Moskva kutse täielik läbikukkumine oleks aga tõsine fiasko – kui vene vähemusi õigusi rikutakse, miks siis keegi ära läinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles