Triin Tammert: Mobiilihulluses maailm

Triin Tammert
, Nädalalõpulisa Arter juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Tammert.
Triin Tammert. Foto: Mihkel Maripuu

Sattusin hiljuti ühele suvisele peole, kus nutitelefonid olid keelatud. Täpsemalt oli keelatud fotode ja muljete postitamine sotsiaalmeediasse, võõrustajal olid selleks oma põhjused.

Ma pean õigeks inimeste õigust oma territooriumil oma mängureeglid kehtestada ja selle peo sotsiaalmeediakeeld oli ootamatult värskendav, tegelikult oleks võinud isegi nutitelefonikeeld olla.

Sest üks suvine pidu on tõesti just see koht, kus olla täie tähelepanuga kohal, tunda rõõmu inimestest enda ümber, märgata lummavaid vaateid, lõhnu, hääli, maitseid ja puudutusi, süüa, juua, suhelda, laulda, tantsida ja teha muid toredaid sotsiaalseid päriselutegevusi.

Ja ikkagi istusin ma - ja mitte ainsana - vahepeal ninapidi telefonis. Kuni tuli üks siiras noormees ja küsis, miks ma seda teen. Et kas nemad, see seltskond pole mu jaoks piisavalt hea. See lõi üsna pahviks ja pani mõtlema, milliseid signaale saadame telefonile keskendumisega neile, kes füüsiliselt meie ümber on.

Seda enam, et mõnikord, kui vaatan täie tähelepanuga telefoni uppunud inimesi – sealhulgas iseennast –, meenuvad hoiatava näitena kõik need ulmefilmid, kus robotid kehad ja maailma üle võtavad.

Ja samas on nutitelefon muidugi võrratult võimalusterohke ja praktiline vidin, millest on igati loomulik vaimustuda. Ja vaimustus on suur kogu maailmas. Seda kinnitab konsultatsioonifirma KPCB globaalsete digitaaltrendide raport «Internet Trends 2015»: mobiiltelefoni kasutab 5,2 miljardit inimest (73 protsenti maailma rahvastikust), 40 protsenti neist kasutab nutitelefoni. Internetti kasutab 2,8 miljardit inimest (39 protsenti maailma rahvastikust). Ekraanide ees veedetakse aina rohkem aega. Enamik alla 35-aastaseid ei saa ilma mobiiltelefonita üldse elada.

Tekstide ja fotode jagamise kõrval on järjest populaarsemaks muutunud videosisu, mille formaat on aga järjest sagedamini püstine, kuna nutitelefoniga on nii mugavam filmida. Alla 25-aastaste ameeriklaste seas – kelle käitumise põhjal ennustatakse tulevasi trende – on Facebooki populaarsus langemas ja kõige olulisema sotsiaalvõrgustiku positsiooni on napsanud endale Instagram.

Interneti (ja nutitelefonide) mõju tarbimisele, ärile, haridusele, meditsiinile ja paljudele teistele valdkondadele on juba olnud suur, aga selleks ei pea olema ekspert, et saada aru, et see on alles algus. Kliendid ootavad aina enam, et saavad soovitu kiirelt ja mugavalt kätte. Järjest rohkem inimesi töötab paindlike tingimustega töökohtadel või vabakutselisena mitmele tööandjale korraga. Seadusandlus ja etikett alles jõuavad järele.

Kokkuvõtlikult: internetiühendusega nutitelefonidega maailm on põnev ja võimalusterohke, aga vahel on ikka väga tore ka telefon kuhugi unustada ja päriselu nautida. See laeb enda patareisid miskipärast palju tõhusamalt, kui pidevalt online olek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles