Jaanus Karilaid: Jevgeni, ära kuula oravate paraadkõnesid!

Jaanus Karilaid
, riigikogu liige, Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid Foto: Eduard Laur

Riigikogu liige Jaanus Karilaid (Keskerakond) kutsub avalikus kirjas koalitsioonileppe avamist lubanud SDE uut esimeest Jevgeni Ossinovskit üles Reformierakonna dirigeeritavatest poliitmängudest loobuma.

Hea Jevgeni!

Kobareelnõu on riigikogus sinu abiga läbi koputatud. Selle reaalseid mõjusid näeme peatselt, aga menetluskäik tühistas kõik eelnenud kaasamise konverentsid ja marginaliseeris politoloogide õpetusi. Reformierakonna poolt määratletud poliitilist kurssi on kaua kritiseeritud. Seda kriitikat on tehtud lausa massiliselt – kirjanikud, heliloojad, ajakirjanikud, majutusasutuste omanikud, teenindajad, ehitajad ja veel paljude teiste tegevusalade esindajad – kõik need inimesed on avaldanud pahameelt, ja veelgi enam muret Eesti tänase kursi üle.

Ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe valimistel lubati muutuseid ja see polnud ainult teie erakonna siseasi, sest kaalul pole mitte positsioon reitingutabelis, vaid kogu Eesti rahva tulevik.

Muutuste lubamine on tavaline poliittehnoloogiline võte, seda on ikka kasutatud, et eristuda ja värskust tuua. Muutused märkmõistena on PR-gurude ABC. Kurjasti on aga siis, kui aeg tiksub, kuid positiivsete muutuste asemel toimub hoopis olemasoleva kinnistamine ning minidiilide sõlmimine. Varsti tuleb uus põlvkond, kes kritiseerib ja lubab muutusi, aga siis on Reformierakonna laastamistöö juba 35-aastane.

Ma mõistan uue esimehe raskusi sisuliste muudatuste esilekutsumises (asendusliikmed saavad valitsuse kukkudes tigedaks, riigikogu esimehe koht on käest libisemas ja valitsuses olevad ministrid on muutustele suletud, lisaks jagatakse hetkel eurorahasid ja presidendi ametikoht on veel samuti soolas), aga riigimehe suurust ei mõõdeta sammaldunud toiduahela pikkuses.

Kuna vigade parandus koalitsioonileppes aitaks edasi kogu Eestit, siis pakun omalt poolt välja, millele võiks koalitsioonileppe avamisel keskenduda:

Prioriteet number 1: positiivse iibe saavutamine

Väljaränne sööb meie rahvastikku praeguses demograafilises olukorras eriti valusalt. Võid arvestada ka paljude opositsiooniliikmete toetusega, kui lood toimiva perepoliitika programmi märksõnadega kodu, töö ja puhkus.

Kindlustunde loomine olgu valitsuse prioriteet, mis tähendab, et vajame toimivat eluasemepoliitikat ja paindlikumat tööaega vanematele. Kus on laenuorjusest vabastamise meetmed? Väikekoolide sulgemine maapiirkondades võib olla küll majanduslikult otstarbekas, aga sisuliselt jookseb maa inimestest kriitiliselt ohtlikult tühjaks. Kas vaatad seda regionaalpoliitilist paigaltammumist abitult pealt?

Prioriteet number 2: palgavaesusest majandusliku jõukuseni

Eesti inimeste väljaränne on paljuski madalate palkade ja majanduse nõrkuse tulemus. Koalitsioonilepe vajab eraldi peatükki, mis lahendaks otseselt meie majanduse ees seisvaid väljakutseid. Kõige tõhusam oleks tõsta kiirendatud tempos teadus- ja arendustegevuse vahendeid. Kuna Eesti majandus on täna liiga nõrk ja aeg töötab meie kahjuks, siis suru peale riigilaen just teadus- ja arendustöö vahendite kolmekordistamiseks lähima 1,5 aasta jooksul. Kes siis veel peaks seda tegema kui mitte endine haridus- ja teadusminister?

Ära karda maksuerisusi ja töökohtade loomise soodustamist väljaspool Harjumaad. Ära karda astmelist tulumaksu. Ära karda sotside ehk iseenda antud lubadust tõsta miinimumpalk 800 euroni.

Prioriteet number 3: iseseisva kaitsevõime loomine

Vaid NATOle ja 150 USA sõjaväelasele lootmine on lühinägelik ja vastutustundetu. Kiirendatud korras tuleb luua tsiviilkaitse taristu, rannikukaitse võimekus, sidesüsteemide kaasajastamine ja tunduvalt kõrgem õhutõrje võimekus. Paljud eksperdid on osundanud meie kesisele iseseisvale kaitsevõimele. Soome pole NATO liige, aga nende kaitsevõime on meie omast kordades tõhusam. Küsi miks see nii on ja lahendused on riiulil ammu ootamas. Riigimehena peaksid avama ka siin koalitsioonileppe ning tegema vajalikud vigade parandused.

Hea Jevgeni, meie elanikkond peab saama piisavalt töötasu, meie lapsed peavad olema hoitud ja meie rahval peab olema turvaline. Sulge kõrvad reformierakondlikele paraadkõnedele, ja vaata Eesti rahva tegelikku olukorda. Kas poliitikuna lahjened sadade samasuguste hulka ja aitad kaasa Eesti rahva hääbumisele või tõused üksikute riigimeeste ringi ja päästad Eesti rahva tuleviku?

Valik on Sinu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles