Liisa Tagel: puhkusele minejad tervitavad teid

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Tagel
Liisa Tagel Foto: Mihkel Maripuu

Kohe see algab – puhkus! Juba nädalajagu päevi taban end mõlgutustelt, kuhu ma küll lähen, mida ma teen ja millest mõnusast mõtlen. 

Plaan oli pakkida asjad ja kaduda põliseestlase kombel metsadesse*, kus ei näe ühtegi kedagi algkoju saatvat loosungit, äratusliikumist ega lugu maaväliste olendite külastusest. Soovitatavalt ka mitte kuigi palju kaasmaalasi.

Eile «Seitsmeste uudiste» viimaste saadete informatiivseid suveuudiseid vaadates sain aga teada, et kuskil pole ohutu. Minu armsa ja tuttava Kagu-Eesti on vallutanud paranähtused. Valgamaa metsasihid moodustavad sionistliku kuusnurga, mille kohta nii militaar- kui ka ufoeksperdid väidavad, et see on Nõukogude sõjaväe pärand, ent saatejuht paistab pisut paremini teadvat, et tõde võib ka kusagil mujal olla.

Minu suvepelgupaika Taevaskotta jõudis aga selgeltnägija ja tantristlik suhteekspert Veet Mano isiklikult. Kallistas sealsamas metsas kõiki naisi, kes olid tema nägemise eest mõnisada eurot välja käinud. Mul elavad vanaemad sealt mitte kuigi kaugel, hirm hakkas.

Mõtlesin, et lähen puhkusele ja mind ootab ees põlismets, maasikaväljad ja kaine mõistus, aga võta näpust. Lähed paremale – avaneb tšakra, lähed vasakule – kohtad vaimolendeid, lähed otse – sattud tantrafestivalile.

Iseenesest kena, et tegeletakse suvehooajal rahvastiku kollektiivse IQ alla vedamisega. Mitte kuigi ammu ilmunud arvamusloost Postimehe veergudel saingi teada, et kuna oleme Eestimaal küllalt ühtlaselt heledad, olevat see meil kirjuma pildiga paikadega võrreldes ilmselt märksa kõrgem. 

Samas valdab mind nüüd hirm, et võin metsmaasikaid korjates ootamatu kirgastumise osaliseks saada ja marja endale tšakrasse tõmmata. 

Täiuslikust puhkusest oleks puudu siis ilmselt vaid see, kui Kristiina Ojuland suvetuurile tuleb ja järgmise daamide käsitööringi asemel toimub X-äratusliikumise kohvikuõhtu, kust tulles saab tõdeda: «Rõõm on näha, et noored mehed on õigel teel.» Naabrimees kleebib võrrile loosungi «Eesti ei ole selleks valmis», seened hakkavad maja taga sõõride asemel kasvama päikeseristikujuliselt ning imet tulevad kaema Kanal 2, TV 3 ja «Uute uudiste» staarreporter Jaak Madison. Viimane teeb videoreportaaži sellest, kuidas must torbikseen kukeseente murul kasvab, ja TV 3 korraldab seepeale rahvaküsitluse, kas see ikka maist päritolu on.

Mis seal ikka. Peab vastu pidama, end suveraamatutega oma isiklikku aeda barrikadeerima ja kolm nädalat vapralt puhkama. Ilmselt ei muutu selle ajaga kuigi palju, kuskil hõljutakse astraaltasandiltel, kuskil räägitakse Eesti islamiseerimisest ja toimub paar meeleavaldust, aga vähemalt on minu isiklik vaim virgem.

* Kui põline ja traditsiooniline see aktiivne puhkamine ja metsailu nautimine ikka on, võib lugeda värskelt eesti keeles ilmunud rootsi etnoloogide Orvar Löfgren ja Jonas Frykmani kogumikust «Kultuurne inimene». Hea suvelugemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles