Postimees 1926. aastal: kuidas sündis Poola presidendi wannutamine.

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Presidendi wannutamine on Poolas sündmus, mida wõib wõrrelda kroonimise pidustustega kuningriikides. Poola lehed kirjeldawad seda sündmust järgmiselt.

Warahommikust peale ehtis Warssaw end suure sündmuse puhul. Majadel lehwisid lipud, palkonitele ilmusid waibad, nagu see kombeks tähtsatel pidupäewadel. Kuninglik loss, kus wannutamine aset leidma pidi, oli politsei ja sõjawäe poolt suurte hulkadena kokkuwoolanud rahwast eraldatud. Enne kl 12 jõuawad pärale rahwuskogu liikmed, kõrgemad riigiametnikud ja diplomaatilised esitajad, muu seas ka Eesti saadik dr. Leppik ja sõjawäe esitaja kolonel Jakobsen. Suur ja ilus oma lihtsuses kuningliku lossi saal, mille Bacciarelli maaliga ilustatud lage kannawad walgest marmorist kolonnid, on sündmuse puhul toolidega täidetud, kus istet wõtawad rahwuskogu liikmed ja kutsutud külalised.

Punkt kell 12 astub saali marssal Pilsudski, saadetud adjudandi poolt. Jutukõmin waikib. Marssal Pilsudski asetub esimesse tugitooli ministrite ette. Seimi marssal awab koosoleku, koputades kolm korda marssali kepiga wastu põrandat. Selle peale palub ta koosoleku sekretäri uuesti walitud presidendi saali tuua. Warsti awanewad uksed ja saali astub president Moscicki peaminister Barteli saatel

Algab wannutamise protseduur. Seimi marssal Rataj pöördub presidendi poole küsimusega: härra professor Ignatius Moscicki! Rahwuskogu walis Teid presidendiks. Kas wõtate walimise wastu? - Sekund waikimist siis kostab tasane, kuid kindel hääl: wõtan wastu. 10.06.1926 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles