Postimees 1933. aastal: Kärstna metsapaanama tegelased kohtus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Metsaülem, metsnik ja kaks metsawahti 1 1/2 a. wangi. Wiljandi-Pärnu rahukogu arutas 3 päewa Kärstna metsaülema Jaan Paulmeisteri, rea metsaametnikkude ja talunikkude, kokku 10 isiku süüasja, keda süüdistati hooletus järelwalwes, riigiraha omandamises, raamatute ja raiepiletite wõltsimises, jne.

Peale muu oli metskonnas, nagu selgus juurdlusel, 1923. a kuni 1928. aastani tundmatute isikute poolt puid maha wõetud 11.759 kr wäärtuses, kolmes wahtkonnas raiutud metsa üle 8000 kr wäärtuses rohkem kui näitasid dokumendid. Kohtus kuulati üle 78 tunnistajat ja esinesid 8 kaitsjat.

Kohus mõistis metsaülema Jaan Paulmeisteri, metsniku Johan Wasara ja metsawahid Rudolf Yahweli ning Johan Kurwitsa igaühe 1 1/2 aastaks wangiroodu ja ametist eemaldamisele, rahuldades ka nende kohta tsiwiilnõude mitmesuguste summade piirides ning mõistes mõnelt wälja kahjuu. Walitsusele esinetakse palwega, Paulmeisterile, kes on 62a mees, karistus muuta 6-kuuliseks wangistuseks tingimisi 3a katseajaga. Õigeks mõisteti metskonna ametnik Marie Parusk jt. 08.06.1933

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles