Elvira Tulvik: aeg vaadata üle tubakaaktsiisi regulatsioon

, KPMG advokaadibüroo vandeadvokaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Awentus Heikman

Tubaka aktsiisimaksus on mõistlik tõsta tarbitud sigaretikogusest sõltuvat ehk fikseeritud määra ja vähendada toodete jaehinnast sõltuvat määra, leiab KPMG advokaadibüroo vandeadvokaat Elvira Tulvik.

Eesti ühiskond arutab aktiivselt koalitsioonilepingust tulenevate lubaduste katteallikaid. Loomulikult on päevakorras nii kütuse- kui ka alkoholiaktsiisi teema, täpsemalt arutatakse aktsiisimäärade muutmist, et suurendada riigikassa tulusid. Vastavasisuline seaduseelnõu on juba riigikogu menetluses. Ei tasu aga unustada, et tubakaaktsiisi eesmärk on nii täita riigi rahakotti kui ka suunata inimeste valikuid tervislikuma eluviisi poole.

Tubakaaktsiis koosneb Eestis kahest komponendist: fikseeritud osa ja varieeruv, suitsupaki jaehinnast sõltuv osa. Tubakatootele on ette nähtud miinimumaktsiis ehk kohustuslik maksusumma, mida tuleb igal juhul tasuda.

Kui aktsiisist moodustab suurema osa fikseeritud summa, siis väheneb eri kategooria ja tootjahinnaga tubakatoodete jaehinna vahe ning maksulaekumine on nendelt enam-vähem ühtlane ja sõltub tarbitud tubakakogusest. Kui domineerib muutuv jaehinnakomponent, süveneb hinnaerinevus, kannatab maksulaekumine ja elavneb madalama kvaliteedi ning seega odavama hinnaga suitsude tarbimine, eriti noorte seas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles