Tunne Kelam: korruptiivsed FIFA otsused tuleb ära muuta

Tunne Kelam
, Euroopa Parlamendi liige, Euroopa Rahvapartei fraktsiooni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Tairo Lutter

Massilised kuritarvitused FIFA juhtkonnas pole üllatus, pigem vastupidi – asjaga kursis olevad inimesed on öelnud, et neil polnud ses osas enam ammu mingeid illusioone. Aga korruptsiooni lämmatav lehk on üha enam ulatunud ka nendeni, kes jalgpalli organisatoorse poolega igapäevaselt kokku ei puutu, kirjutab Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam Postimehe arvamusportaalis.

Sepp Blatter lastega jalgpalli mängimas. Foto: Scanpix
Sepp Blatter lastega jalgpalli mängimas. Foto: Scanpix Foto: Majdi Mohammed/AP

Jalgpall on ammu kaugelt rohkem, kui üks tavaline sportmäng. See on kultuurifenomen, mis ulatub üle ühe spordiala kitsaste piiride. On ju äsja tagasi astunud Sepp Blattergi avalikult unistanud, et oma töö eest vääriks ta ehk isegi Nobeli rahupreemiat. Unistuseks see muidugi jääbki.

Samas on üllatav ja murettekitav see aeglus ja loidus, millega on organisatsioon reageerinud praegu (ja ka varem) ilmsiks tulnud korruptsioonijuhtumitele, kus jalgpalli absoluutse tippsündmuse MMi korraldajaõigusi on jagatud pehmelt öeldes hämarate mehhanismidega. Organisatsiooni tervisest räägib üsna kõnekalt asjaolu, et 17 aastat organisatsiooni juhtinud Blatteri tagasivalimine oma ametikohale oli nii üksmeelne olukorras, kus skandaalsed asjaajamised olid jõudnud juba õiguskaitseorganite ette. Blatteri toetajate seas oli ka Eesti esindaja.

Kas see on veelkordne tõend, et raha ruulib ja miski muu pole oluline? Sport, mis vormiliselt üha väidab end olevat poliitikast kõrgemal, on enam kui kunagi varem muutunud halvas mõttes osaks poliitikast, ebakorrektsetest rahavoogudest ning keemia edusammudest.

Sepp Blatter. Foto: Scanpix
Sepp Blatter. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Et härra Blatter paar päeva pärast triumfi ootamatult ise tagasi astus, ei viita mitte eetilisele taassünnile, vaid pigem sellele, et korruptsioonisüüdistused on ulatunud otseselt tema enda isikuni.  Teisi sõnu - olukord on muutunud  Blatteri ja tema lähiringkonna jaoks talumatuks. Selle taga on esmajoones USA  õiguskaitseorganite visa töö. 

Uurimisobjektiks on eelkõige kolm konkreetset otsust - maailmameistrivõistluste  otsustamine Lõuna-Aafrika Vabariigi, Venemaa ning Katari kasuks. Kui peaks tõestatama, et neid otsuseid mõjutati altkäemaksude ja muude ebaseaduslike vahenditega, tuleb olla valmis selgeks ja ühemõtteliseks järelduseks: Venemaa ning Katari valikud tuleb tühistada ning asendada need uute võõrustajatega. Vastasel juhul osutub FIFA lootusetult kompromiteerituks. Korruptsioonist  kantud otsused ei saa rakenduda ettekäändel, et otsused on juba tehtud.

Fair play reegel, millest jalgpallimurul väga lugu peetakse, peab kehtima ka jalgpalli organisatoorse poole kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles