Jaanus Piirsalu: rikas metseen, välismaa agent

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Piirsalu
Jaanus Piirsalu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Venemaa Tõnis Palts, raadioinsenerist self-made-man Dmitri Zimin lõi 1990ndate algul Moskvas eduka mobiilsideoperaatori, mille kaubamärgiks oli armsa mesimummu logoga Beeline. Peaaegu kuni viimase ajani oli Beeline Venemaa suuruselt teine mobiilsideoperaator, nüüd on nad langenud klientide arvult kolmandaks, aga kuuluvad sellest hoolimata Venemaa suurte hulka.

Nagu Paltski müüs Zimin 2000ndate algul oma mobiiltelefonifirma kontrollpaki maha. Zimin müüs Beelineʼi Venemaa suurimale erapangale, Alfa pangale mitmesaja miljoni dollari eest.

Pärast oma elutöö rahaks tegemist tegi Zimin nagu kõik Venemaa mõistlikud inimesed: viis oma miljonid välismaale, sest sealt ei saa keegi neid ära võtta. Tema järgmine samm oli 2000ndate alguse Vene ärimeeste kohta aga väga tavapäratu – ta ei hakanud kokku ostma losse, villasid ega jahte, vaid ta asutas tollal ühe Venemaa suurima heategevusfondi nimega Dünastia.

Tänaseks 82-aastase Zimini fond on 2002. aastast alates Venemaal hariduse ja fundamentaalteaduste toetamiseks (loe: investeerinud Venemaa vaimsesse arengusse) andnud kaks miljardit rubla (tänase kursi järgi 36 miljonit eurot, aga enamuse sellest ajast on rubla olnud jämedalt võttes kaks korda tugevam).

Sisuliselt oli Zimin aastaid ainus mastaapne eraannetaja, kes tegeles Venemaal rahvavalgustusega, kui kasutada seda ilusat vanamoodsat väljendit. Venemaa praegune kõige rikkam mees Vladimir Potanin on Ziminit metseenluse poolest võrrelnud Bill Gatesiga.

Kuu aega tagasi kirjutas Zimin Moskva ajakirjas New Times artikli pealkirjaga «Patriotismist ja orjusest. Armastus võimu vastu kui üks Stockholmi sündroomi vorme». Zimini mõte oli, et Venemaal võistlevad omavahel kaks patriotismi liiki: oma riigi ja valitsejate üle uhkust tundev ning kõige välismaise suhtes ettevaatlik, et mitte öelda vaenulik patriotism, ning tähelepanelikult mujalt maailmast kõike head õppiv ning seda oma armastatud kodumaa vigade ja pahede parandamiseks kasutav patriotism. Esimest liiki patriotism on Zimini meelest pigem omane orjadele ja teine liik vabadele inimestele.

Selle nädala algul kuulutas Venemaa justiitsministeerium Zimini fondi «välismaa agendiks», sest nad kasutavad välismaist raha (nagu enamik Venemaa rikkureid hoiab ka Zimin oma raha välismaal registreeritud trustʼides) ja poliitiliseks tegevuseks (riigi meelest oli selleks tähendusrikka pealkirjaga seminaride sarja «Ma mõtlen» rahastamine).

Solvunud Zimin teatas juba, et lõpetab oma heategevusfondi tegevuse, sest tänu oma sünniaastale – 1933 – teab Zimin vägagi hästi, mida tähendab Venemaal silt «välismaa agent».

Kõigile teistele Venemaa ärimeestele (eriti neile, kes hoiavad oma raha endiselt välismaal) on see aga selge signaal, et heategevusega, eriti rahvavalgustuslikuga, ei tohi ilma riigi nõusolekuta tegeleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles