Postimees 1931. aastal: Eesti poisid Ameerikas päevakangelasteks

Marti Aavik
, reservväelane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vendade Valterite purjekas «Ahto»
Vendade Valterite purjekas «Ahto» Foto: Internet

Mai alul jõudsid õnnelikult New-Yorgi sadamasse vennad Ahto ja Kõu Valterid, kes läinud aasta sügisel Tallinnast oma väikesel purjepaadil «Ahto» algasid pikka «viikingite retke» ilmameredele.

Üle Atlandi ookeani asusid nad teele Los Palmasest. Olnud 44 päeva ookeanil, jõudsid nad detsembris l.a. Miami Floriida randa. Uus-aasta päeval jatkasid nad Miamist teekonda võttes sihiks Kesk-Ameerika. Julged meremehed peatusid paljudel saartel ja ka Hondurases, nagu Ameerika lehed nende teekonnast pikalt kirjutasid. Väikesel purjepaadil on mõlemad noormehed 7. augustist l.a. kuni 13. maini s.a. seljataha jätnud 11000 miilise teekonna. New-Yorgi lehed märgivad seda ära aukartusega, tähendades, et haruldase meresõidu läbi teinud eestlased on küll «aastatelt noored, aga merekogemustelt vanad ja vilunud.»

Meie New-Yorgi kaastööline saatis huvitava kirjelduse «viikingite» vastuvõtust New-Yorgis:

Eile, 13. mail kell 4 p.l. tõusis New-Yorgi sadamas ootajate silmapiirile üllatavalt väike purjepaat, mille masti lehvis Eesti lipp. Meisterlikult juhitult libises «Ahto» vaiksesse vette sadama kaitsevallide vahele ootajate ette.

Tuulest sasitud heledate juustega, mis olid päikesest pleekinud samuti kui nende paadi peras lehviv Eesti lipp, pakkusid rändurid ameeriklastele äärmiselt huvitava pildi endi siniste silmadega ja tumepruunide nägudega. Filmikaamerad jälgisid paadi ja meeste igat liigutust kuni sadamasillani, kus fotokaamerad neid raudahelana piirasid.

Veel samal õhtul tõid ilma erandita kõik New-Yorgi lehed Eesti poiste reisu ja vastuvõtu kohta pikki kirjutisi ja päevapilte. Tänavatel võis igal pool kuulda ajalehe-poiste hüüdeid: «Otse lehte: Kaks poissi purjetasid üle Atlandi», ja järgmisel päeval oli see linnas üldiseks kõneaineks. Vaatamata vihmasele ilmale seisis sadamas vahetpidamata uudishimuliste kogu Eesti «laeva» vaatamas.

PM 27.05.1931

Vaata lisa: http://www.kasmu.ee/et/content/ahto-valter-1912-1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles