Postimees 1934. aastal: veealuse paadiga põhjanabale – sir Hubert Wilkinsi uus kavatsus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hubert Wilkins (1888-1958)
Hubert Wilkins (1888-1958) Foto: Wikipedia.org

New Yorgist teatatakse, et tuntud populaarne maailmareisija sir Hubert Wilkins asub uuesti ehitama veealust paati, millel katsub teist korda jõuda põhjanabale. Ka seekord toetab teda Ameerika multimiljonär ja polaarlendur Lincoln Ellsworth, kes finantseerib Wilkinsi ettevõtet.

Mäletatavasti äpardus Wilkinsil eelmine katse veealusel paadil põhjanabani jõuda. Insener elektrik Hubert Wilkins – austraallane, kelle Inglise kuningas tõstis mõisniku seisusse – on läbireisinud kolmkümmend maad, käis põhja- ja lõuna-polaarmaades, kuid omandas oma esimese laiema kuulsuse fotokunsti alal. Ta pildistas oma teekonnal nii palju, et sai hüüdnimeks «seikleja fotokaameraga».

Pärast maailmasõda valdas Wilkinsit äravõitmatu soov vallutada põhjanaba veealuse paadi abil. Ühe dollari eest – Ühisriikides ei anta midagi muidu – müüs mereministeerium talle vana mootorpaadi. Wilkins ristis oma paadi «Nautiluseks» ja proovis siis oma unistusi teostada. Katse äpardus, Wilkins pääses suure vaevaga oma paadil Norrasse tagasi. Juba varem kõlbmatu ja nüüd veelgi kõlbmatumaks muutunud veealune paat lasti merepõhja.

Sellelt teekonnalt sai aga Wilkins, nagu ta ise kinnitab, häid teadmisi. Kannatlikult ootas ta uusi võimalusi, kuni nüüd tuntud Ameerika miljonär nõustus tema uut ettevõtet finatseerima. Praegu ehitatakse Wilkinsile uut veelaust paati, mille teekonna algus seekord Norra asemel on ette nähtud Teravmägedelt.

PM 26.05.1934

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles