Tamar Berutšašvili: idapartnerluse tippkohtumisel seisame silmitsi uudse reaalsusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia välisminister Tamar Berutšašvili
Gruusia välisminister Tamar Berutšašvili Foto: SCANPIX

Gruusia välisminister Tamar Berutšašvili kirjutab, et sel nädalal Riias toimuv idapartnerluse tippkohtumine on äärmiselt oluline Euroopa Liidu partnerriikidele, sest see võib anda olulisi signaale regiooni tuleviku suhtes.

21.-22. mail Riias toimuval idapartnerluse tippkohtumisel seisavad 34 riigi liidrid silmitsi geopoliitilise reaalsusega, mis on eelmise kohtumisega võrreldes oluliselt teistsugune. Juba 2013. aasta novembris Vilniuses oli näha Vene Föderatsiooni väljakutsuvat hoiakut rahvusvaheliste kokkulepete suhtes, mille hulka kuulub ka iseseisvate riikide õigus otsustada oma tuleviku üle. Pärast seda on Moskva läinud veel kaugemale agressiivsete katsetega hävitada Euroopa julgeoleku vundamenti.

Nii Euroopa Liidu kui ka partnerriikide, nende hulgas Gruusia, jaoks on seekordne kohtumine äärmiselt oluline. Me peame kindlustama, et see saadab tugeva sõnumi ühtsest pühendumisest Euroopa tulevikule meie regioonis ja kinnitab seda konkreetsete sammudega visiooni elluviimiseks. Progress Gruusia viisavabaduse suunas on oluline osa sellest kogupildist.

Idapartnerluse initsiatiivi väärtustes ja edus kahtlejad peaksid pöörama pilgud Gruusia poole. Meie riigis valitseb konsensus, mis toetab demokraatlikke reforme ja Euroopa integratsiooni. Idapartnerluse initsiatiiv on loonud selle visiooni elluviimiseks vajalikud raamid läbi assotsiatsioonilepingu ning sügava ja kõikehõlmava vabakaubanduslepingu, mis allkirjastati mullu juunis.

Ainuüksi viimase kahe ja poole aasta jooksul oleme ELi partneritega teinud suuri edusamme, et viia Gruusia vastavusse kõrgeimate rahvusvaheliste standarditega. Nüüd oleme uhked, et meid nähakse demokraatia ja inimõiguste kontekstis regiooni liidrina, stabiilse ja turvalise investeerimiskeskkonnana ning aktiivse panustajana Euroopa ja rahvusvahelisesse julgeolekusse.

Sellest laiaulatuslikust üleminekust saadud kasu on oluline nii Gruusiale kui ka ELile. Meie piirkonnal on aga veel pikk tee, et jõuda rahu, stabiilsuse, demokraatia ja majandusliku õitsenguni, mille poole me kõik püüdleme. Gruusia teab, millised väljakutsed seisavad sellel teekonnal. Me oleme täielikult pühendunud reformidega jätkamisele. Vastukaaluks usaldame, et EL jätkab Gruusia toetamist teel Euroopasse, vastates reformidele suurema integreerimisega.

Oluline tundmatu selles võrrandis on Riias ELi võetav seisukoht viisavabadusel Gruusiaga. Me oleme teinud palju tööd täitmaks viisavaba reisimise kriteeriume. See on osa meie üldisest arenguprogrammist näitamaks meie inimestele, et laiaulatuslikele reformidele pühendumine toob kasu. Kui tehnilised nõuded on täidetud, siis loodame, et Gruusia kodanikud saavad viisavabalt ELi reisida.

Viisavabastus tähendaks Gruusia kodanikele suuremat turismi, õpilasvahetusi ja kodanikeühenduste koostööd. See aitab kaasa Gruusia arengule ning seob tulevased põlvkonnad Euroopa riikide perekonnaga. Eelkõige näitab see aga grusiinidele, kaasa arvatud okupeeritud Abhaasia ja Lõuna-Ossetia elanikele, ja teistele idapartnerlusriikidele, et EL peab oma lubadustest kinni. Grusiinide jaoks oleks viisavabastus preemia reformide eest ja julgustaks edasi püüdlema. Okupeeritud alade elanikele näitaks see Gruusia riigiga taasintegreerimisel kaasnevat kasu. Teistele idapartnerlusriikidele annaks see innustust reformide elluviimisel.

Praeguses keerulises kontekstis on ühised idapartnerluse väärtused ja visioon tähtsamad kui kunagi varem. Peame Riias näitama, et nende õitseng on piirkonna elanikele kasulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles