Mart Raudsaar: ja päike loojub

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eestis usutakse olevat veel üle 3000 kaardistamata loodusliku pühapaiga, mis võivad olla unustus- ja hävimisohus, kui uurimistöös ning riiklikus kaitses kiiremas korras kokku ei lepita.

Olen veendunud, et lõppkokkuvõttes päästaks olukorra kodanikualgatus, kui järgmise aasta aktsiooni «Teeme ära!» raames peale muude toredate tegevuste küsitletaks vanu inimesi, kes veel mäletavad, ning kaardistataks tulemus keskkonnas http://hiiepaik.ee. Ent kodanikuinitsiatiivist üksi ei piisa, sellele peab kohe järgnema ka seadusandja tugi.

18. märtsil vaidlesid Vikerraadio «Reporteritunnis» looduslike pühapaikade teemal Tartu Ülikooli vastava keskuse juht Ahto Kaasik, vastava ekspertnõukogu liige Marju Kõivupuu ning kultuuriministeeriumi asekantsler Tarvi Sits. Ühed ütlesid, et ministeeriumi väljapakutud looduslike pühapaikade kaardistuskava on liiga aeglane ja vajaks lisarahastust; teised, et kasutada tuleks kombineeritud arhiivimaterjalide analüüsi ja vanainimeste intervjueerimise meetodit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles