Video: Rein Ratas meenutab Teise maailmasõja lõppu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homses Postimehe arvamus- ja kultuurilisas AK meenutab Rein Ratas päeva, mil lõppesid Teise maailmasõja Euroopa lahingud. Sel päeval sai ta täpselt seitsmeaastaseks.

Kord leidis ta vanaema maja pööningult ajalehe, mis pärit just sellest päevast, 1945. aasta 9. maist. «Nii nagu ajalehest võib lugeda, oli tegu võidupühaga, sest eelmisel päeval, peaaegu südaööl, oli Saksa kõrgema väejuhatuse nimel kirjutatud alla sõjalise kapitulatsiooni aktile.»

Mida 7-aastane poiss sellest ajast mäletab?

«9. mai oli möödas, sirelid juba õitsesid, ja sel õitseajal tuli mööda Riia-Tallinna maanteed koju Eesti laskurkorpus. Siit olid möödunud nelja aasta jooksul läbi käinud Saksa väed, Punaarmee väed, kes rohkem kes vähem peatus ka siin, minu kodu lähedal. Mina nende keelt ei osanud, ei vene keelt, ei saksa keelt. Aga nüüd tulid omad mehed, ja rääkisid sulaselget eesti keelt.»

«Nad puhkasid ühe päeva minu sünnimaja juures toredas männimetsas, ja mul oli imetore võimalus terve päev olla ühe Eesti laskurkorpuse väeosa noorte meestega ninapidi koos.»

Millise jälje jättis sõda lapse mällu, sellest saab pikemalt lugeda laupäevasest arvamus- ja kultuurilisast AK. Teise maailmasõja lõpu teemat puudutavad AKs Argo Ideoni usutus Eestit külastanud Ühendriikide ajaloolase Timothy Snyderiga ja Artemi Troitski kirjutis Putini häbist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles