Postimees 1934. aastal: iga sakslane relvakandjaks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa palawikuline relwastumine annab teistele Euroopa riikidele rahutuseks tõsiseid põhjusi. «Pariser Tagebl.» awaldab saksa sõjawäe seisukorrast hästiinformeeritud isiku järele huwitawaid andmeid. Saksamaa ei olewat kaugel peaaegu täielikust mobilisatsioonist. Püssi alla olewat pandud kõik mehed 18-35 eluaastani.

Sõjawäeline õpetus Saksamaal on jaotatud kolme ossa. Esiteks regulaarne teenistus «Reichswehris», kuid Versailles' lepingus ettenähtud aja jooksul. Teiseks — lühiajaline õppus löögirühmades, teraskiiwris, politseis, üliõpilasorganisatsioonides, töölislaagrites ja töötute organisatsioonides. Kolmandaks regulaarsed harjutused niinimet. sportlikes organisatsioonides.

Kõik mehed, kes suudawad kanda püssi, peawad löögirühmade ohwitseride juhatusel läbi tegema sportliku ja poliitilise õpetuse kursuse. Kes keeldub wabatahtlikult ilmumast, selle wastu wõetakse tarwitusele sunniabinõud.

Juba mitu nädalat on kõik kasarmud, lasketiirud mehi täis kiilutud. Õpetatakse käsitsema püssi, kuulipildujat, granaate jne. Paljudes linnades on rünnakrühmad täielikult relwastunud. Erilist tähelepanu pööratake ohwitseride koosseisu ettewalmistusele. «Teraskiiwris» on asutatud erilised ohwitseride kursused. Erruarwatud kindralstaabi ohwitseridest moodustatakse salajane suur kindralstaap. Kõige suuremat tähelepanu pööratakse kaadrilendurite ettewalmistusele. Wanu lendureid õpetatakse uute lennukitega ümber käima. 7.05.1934

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles