Postimees 1936. aastal: terrorilaine Madridis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvahulk märatseb. Madridist, 4. mail. (Reuter). Marksistide kallaletung Madridi kirikutele jatkub. Tetuani ja Chamartinini eeslinnades seisab 5 kirikut leekides. Tuletõrje on sunnitud piirduma ainult tule levimise takistamisega. Küünaldena põlevad ka Pilari ja Covadonga kloostrikoolid ja frantsiiskaanlaste klooster. Märatseja rahvahulk tungis kallale ja süütas põlema ühe preestri ja ühe katoliikliku rahvaerakonna liikme elumajad. Mõnedes linnaosades tuli ette tulistamisi marksistide ja politsei vahel.

Madridist, 5. mail. (Reuter). Madridi eeslinnas Cuatro Caminos, kus elavad peaasjalikult töölised, puhkes uuesti kloostrite põletamine. Süütamise põhjuseks oli kuuldus, et fascistid olevat andnud mürgitatud maiustusi sotsialistide lastele, kellest paljud olevat hospidalis mürgitamise tundemärkidega. Kuigi tervishoiuvalitsuse ja siseministri poolt toimepandud juurdluses vastuvaidlematult kindlaks tehti, et siin on tegemist ainult kuritahtliku kuuldusega, andis see siiski pahempoolsetele põhjust uute rahutuste tekitamiseks. Petrooleumianumad käes liikusid linnaosas rahvahulgad, süüdates põlema munkade ja nunnade juhitud kloostrikoole. Mitu koolimaja on juba põlenud. Kodanlik kaardivägi oli sunnitud andma rahvahulgale  tuld, kusjuures mitu inimest sai vigastada. 5.05.1936

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles