Malmö – ohtliku mainega rahulik linnake

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänav Malmös
Tänav Malmös Foto: Jaanus Lensment

Rootsi lõunaosas asuvat Malmö linna seostatakse tihti sisserändajatega ning nende poolt korda saadetud kuritegudega. Malmö kohta käivaid uudiseid guugeldades leiab artikleid pommiplahvatustest, antisemitismist, tulistamistest ja immigrantide vägivallast. Linna rahulik igapäevaelu vaidleb aga halvale mainele vastu.

Tänav Malmös. Foto: Jaanus Lensment
Tänav Malmös. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

300 000 elanikuga Malmös moodustavad 41 protsenti populatsioonist sisserännanud, kellest suur osa pärineb Lähis-Idast. Negatiivsete sündmustega jõuab leheveergudele peamiselt Rosengårdi piirkond, kus mõningatel andmetel moodustavad neli viiendikku elanikest teistsuguse kultuuritaustaga inimesed. Kusjuures on Rosengårdist pärit ka tuntud Rootsi jalgpallur Zlatan Ibrahimović.

Malmös ringi liikudes oli eesmärgiks näha kõige ohtlikumaid piirkondi ja leida kinnitust või lükata ümber linna kurikuulsus. Rosengårdi mainest sai kohe aimu kohalikega rääkides. Uurides hotellist, kus Rosengård täpsemalt asub ja hiljem taksojuhil sinna sõita paludes, sain vastuseks kerkinud kulmud ja küsimuse, kas ikka tahan tingimata sinna piirkonda minna.

Rosengård. Foto: Jaanus Lensment
Rosengård. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Rosengårdi piirkond sattus hiljuti taas meedia tähelepanu alla, kui kaks kuud tagasi kohalik õpetajate ametiühing ühe sealse põhikooli vägivalla tõttu õpilastele ja õpetajatele liiga ohtlikuks kuulutas. Detsembris plahvatas Rosengårdis kaks autopommi, milles keegi küll vigastada ei saanud. Ligi aasta tagasi kirjutas Newsweek, et juudid lahkuvad Malmöst kasvava antisemitismi tõttu.

Rosengård. Foto: Jaanus Lensment
Rosengård. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Külastades Rosengårdi ja teisi väidetavalt ohtlikuid piirkondi ei jäänud silma aga ühtegi märki, mis võiks kinnitada Malmö kurikuulsat mainet. Paljud kohalikud möönsid, et teistes linnades elavad rootslased peavad Malmöt samuti ohtlikuks, kuid tegelikult pole seal midagi karta. «Loomulikult on siin aset leidnud suuremaid intsidente, kuid need on ühekordsed juhtumid,» selgitas üliõpilane Amanda. «Igapäevaelu on siin rahulik.»

Öine Malmö. Foto: Jaanus Lensment
Öine Malmö. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Probleemiks muidusööjad

Mitme kohaliku jutust jäi kõlama, et kuigi ühiskonnas ollakse tolerantsed, siis sisserändajate suur hulk on muutnud mõned rootslased pelglikuks nende suhtes. Kõige kriitilisemalt rääkis immigrantidest ühe Malmö kesklinnas asuva hotelli töötaja, kes ei soovinud aga oma nime avaldada. Tema kriitika muutis irooniliseks see, et ta ise on pärit Lähis-Idast ja kolis Rootsi 14 aastat tagasi.

Kerjus kahe pangaautomaadi vahel. Foto: Jaanus Lensment
Kerjus kahe pangaautomaadi vahel. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/
Mustlane kerjamas. Foto: Jaanus Lensment
Mustlane kerjamas. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

«Mind häirib see, kuidas sisserändajad Rootsi sotsiaalsüsteemi ära kasutavad. Nad tulevad siia, saavad töökoha, kuid siis teatavad, et ei saa tervislikel põhjustel töötada ja küsivad sotsiaaltoetusi. Tegelikult jätkavad nad aga mustalt töötamist. Teine variant on see, et nad tulevad siia ja hakkavad lapsi tegema ning elavad jällegi sotsiaaltoetustest. Ma tean väga paljusid inimesi, kes niimoodi teevad ja mind kohutavalt häirib see,» selgitas hotelli öine administraator.

Grafiti. Foto: Jaanus Lensment
Grafiti. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

«Seda teevad peamiselt Lähis-Idast pärit sisserändajad. Nad on laisad ja tulevad siia lihtsalt Rootsi süsteemi ära kasutama. Ma olen ise samuti Lähis-Idast pärit ja kuigi ma olen samasuguse kultuurilise taustaga nagu nemad, siis ma ei salli inimesi, kes elavad teiste kulul,» lisas ta.

Osades Malmö elanikes tundus olevat väike rahuolematus sisserändajate suhtes, kuid valdav enamus kiitis nii linna kui ka terve Rootsi mitmekesist ja tolerantset ühiskonda.

Öine Malmö. Foto: Jaanus Lensment
Öine Malmö. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Nagu varem mainitud, siis Malmö ei ole ohtlik linn. Malmö kurikuulus maine on hakanud meedias oma elu elama. Linnapildis on loomulikult näha väga erineva päritoluga inimesi. Päevasel ajal jäid silma vaid raha kerjavad mustlased, keda võis kesklinnas igalt teiselt tänavalt leida. Õhtul on kesklinna süda inimesi täis, kuid jällegi ohtlik või hirmutav võib see tunduda vaid kellelegi, kes kardab teistsuguse nahavärviga inimesi.

Pärast südaööd oli Rosengård ja suurem osa ülejäänud linnast välja surnud. Võttes arvesse kõike, mida olen kuulnud ja lugenud Malmö kohta, siis lootsin vähemalt näha tänaval mõnd jõuku inimesi hirmutamas, kuid tulemusteta. Jäi mulje, et võrreldes Tallinnaga on Malmö väga rahulik linnake.

Muidugi on Malmöl oma probleeme, kuid kurikuulus maine gängsterilinnast (Rootsi meedia nimetab Malmöt mõnikord gangsterstadiks) ei pea kindlasti paika. Malmö suurim probleem ei ole sisserändajad, vaid linna enda PR-inimesed, kes on lasknud mainel nii madalale vajuda.

Plakat Malmös. Foto: Jaanus Lensment
Plakat Malmös. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles