Suur slämm

Neeme Korv
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Andrus Peegel

Kui püüda viimase aja sisepoliitilisi sündmusi kirjeldada bridži-metafooriga, võiks eristada järgmisi etappe. Esmalt – valimiskampaanias segati kaarte. Seejärel jaotati kaardipakk valitsuskõnelustel mängijate vahel välja. Pakkumiste kaudu anti lubadused, kujunes koalitsioonileping. Pärast seda asetas üks pool oma kaardid lahtiselt lauale ning nüüd ongi saabunud lepingu väljamängija kord tegutseda.

See väljamängija on poliitik, kes pole seni olnud eesliinimees, kuigi on kuulunud Isamaa ja Res Publica Liidu liikmena kolme riigikogu koosseisu. TTÜ paberitega insener, endine parlamendi rahanduskomisjoni esimees. Nüüd on Sven Sester rahandusminister, kelle ülesanne on kallite ja uhkete lubadustega toimetulek ning veel raskemgi roll – olla avalikkuse silmis ilmselgelt ebapopulaarsete katteallikate selgitaja.

Bridž pole sugugi juhuslikult siinkohal kujundiks toodud – Sester on kümnekordne Eesti meister bridži eri kategooriates ja aastast 2001 turniiribridžiliidu president.

Bridge tähendab inglise keeles silda. Rahandusministri amet nõuab muu hulgas tasakaalu hoidmise kunsti. Tasakaalus riigieelarve. Lubadused ja nende rahastamine. Avalikkuse ootused ja tegelikud võimalused. Tasakaalu tuleb suuta hoida valitsuses, kus istub veel kaks rahandusala asjatundjat, Jürgen Ligi ja Rannar Vassiljev, üks Reformierakonna, teine sotsiaaldemokraatide esindajana. Võib olla kindel, et rahaasjus ei tee kumbki neist suuri silmi ega hoia suud nende all suletuna. Tasakaalupunktiks on ministri suhted ministeeriumiga ja kindlasti ka peaministriga. Sellelt sillalt on võimalik vette plartsatada, nagu juhtus poliitilises tuuletõmbuses Ivari Padariga Andrus Ansipi valitsuses, kelle kaela hiljem kõik seitse surmapattu lükati.

Lepingu väljamängimine on alanud. Kaardid on Sesteri käes. Turismiettevõtted on majutusasutuste käibemaksuerisuse kaotamise pärast tagajalgadel. Kütuseaktsiisi tõusu vastu on tehtud tugevalt lobi, aga selle poolt on valitsus argumenteerinud seni üsna kohmakalt. Sel nädalal kohtus Sester huvigruppide esindajatega. Kõne alla tuli aktsiisitõusu võimalik leevendamine ning minister ütles selle avalikult välja. Ka peaminister Taavi Rõivas tunnistas, et kütuseaktsiisi tõus on saanud sisulist kriitikat, millega tuleb arvestada.

Sesteril on mängus oma trumbid, mida ta kahtlemata kasutab. Tal on selja taga üks tugevamaid ministeeriume, rahandusministeerium. Ta on loomult süsteemne – seda kinnitavad kõik teda pikka aega tundnud inimesed. Kui eesmärk on astuda samm edasi, tuleb vahepeal korraks seisatada. Koalitsioonileping on allkirjastatud, nüüd on ühine valitsuspoliitika, ütles Sester sel nädalal valitsuse pressikonverentsil. Kunagi üsna sirgjooneliselt jõmluse vastu võidelnud poliitik on aastate jooksul omandanud poliitilist paindlikkust ja kavalust.

Bridžis esineb olukord, kus üks paar võtab ära kõik 13 tihi, mida nimetatakse suureks slämmiks. Kas Sester oma kogemuste ja isikuomaduste juures rahandusministri ametis just sellise uhke seisuni välja mängib, on mõnevõrra kahtlane. Aga hakkama saab ta kindlasti. Keskmisest edukamalt. Kui just poliitiline mängulaud mingil põhjusel kummuli ei käi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles