Argo Ideon: Putini hääletoru Obama dineel

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: PEETER LANGOVITS/PM

Nädalavahetusel Tallinnas aset leidnud Lennart Meri konverentsil kõlas järjest fraas «Vene propaganda». Nagu sõnas ühes paneelis USA mõttekoja American Enterprise Institute Vene-uuringute juht Leon Aron, on tegu kompetentse ja väga hästi rahastatud nähtusega. Leedu välisminister Linas Linkevičius sõnas, et tema hinnangul on meie pool – ehk siis lääneriigid – seda infosõda kaotamas. «See on fakt.»

Üks tuntumaid Vene propagandakanaleid televisioonis on välismaale suunatud sõnumeid edastav RT. Värske kapo aastaraamat liigitab selle kanali Venemaa mõjutustegevuse meediaprojektide alla ning märgib muu hulgas, et just selles kanalis läks eetrisse 2014. aasta kevadel «lekkinud» telefonivestlus Eesti välisministri Urmas Paeti ja ELi välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni vahel. Paet jagas kolleegiga ses vestluses Ukraina-külastuse muljeid.

RT ei ole ehk Kremli kõige kurjem propagandarelv (Leedu välisministri sõnul on nad «ausalt öeldes» võrreldes venekeelsete kanalitega pehmed) ega ka kõige mõjukam (Leon Aroni kinnitusel on nad USAs hoolimata heast katvusest väga nõrgad, sest «küsige inimestelt, kas keegi vaatab RTd?»). Kuid peaks olema väga selge, millega tegu. Eesti kaitseministeeriumil näiteks siin kõhklust pole. «Saime teie päringu kätte. Me ei lasku rohkem suhtlusse Putini režiimi propagandakanaliga RT TV. Palun ärge saatke rohkem päringuid,» kirjutas tänavu kevadel vastuseks kanali pöördumisele pressiohvitser Andres Sang.

Kuid ilmselt on meie postmodernistlikus läänes, kus tõde pole olemas ja eksisteerivad vaid erinevad tõlgendused, RT olemuse määratlemisega mõnel pool veidi raskusi. Vastasel korral poleks ehk sündinud, et just tolsamal õhtul, mil Tallinna konverentsil oli kõneks RT propaganda, võttis kanali peatoimetaja Margarita Simonjan sisse koha Washington DCs, Hiltoni hotellis peetaval traditsioonilisel Valge Maja korrespondentide õhtusöögil, mille aukülalisteks olid presidendipaar Barack ja Michelle Obama.

Simonjan pani tähele, et õhtusöögil ei koonerdatud ning pakuti ühekorraga kala ja liha (millest ta pildilise tõenduse ka oma Twitteri auditooriumile postitas). Chardonnay ei vastanud samas ootustele. Külaline Moskvast tutvus üritusel riigidepartemangu uue pressiesindajaga ning vaimustus president Obama humoorikast esinemisest («autoritele respekt ja kadedus»).

Ehkki juba 1920. aastatest toimuva õhtusöögi korraldaja pole USA administratsioon, vaid Valge Maja korrespondentide assotsiatsioon, näib siiski, et seltskonnavalikut saaks veidi rohkem läbi mõelda. Kui Putini propagandamasina juhtfiguur on USA pealinna paremas seltskonnas igati salongikõlblik, tekib küsimus, kas sõjaeelsel ajal ka Goebbelsi ametkonnast kedagi võõrustati?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles