Henrik Roonemaa: Maailma kiireim soo

Henrik Roonemaa
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Peeter Langovits

Mobiililevi testimisest on Eestis saanud justkui uus rahvussport. Peale selle, et tehnilise järelevalve amet (TJA) levi ulatust ja andmeside kiirust regulaarselt mõõdab, teevad seda eraldi ka päevalehed ja uudisteportaalid, sest inimeste huvi selle vastu tundub väga suur olevat. Miks see huvi nii suur on, jääb aga mulle üsna segaseks, sest praegu ei ole ju enam 1997, kus aasta ärimeheks oli Ain Hanschmidt, aasta hitiks Black Velveti «17»ja Q GSM müüs 1200 krooni eest Motorolasid ning korraldas väljasõite levialasse.

Kõik testid ja mõõtmised näitavad, et juba mitu aastat on Eestis mobiililevi olukord väga hea, ning kuigi operaatorite vahel on erinevusi, on kõigi nende levi ja andmesidekiirused täiesti tasemel. Nii TJA kui Omnitele mõõtmised kinnitavad, et EMT 4G-võrgus on keskmine allalaadimiskiirus üle 40 megabiti sekundis, Elisa ja Tele2 võrgus 20–30 megabiti vahel.

4G on siin võtmesõna. Viimase paari aastaga on kõik operaatorid katnud enamiku Eesti territooriumist 4G-leviga ning see on andmeside olukorda kõvasti parandanud. 3G-võrkude probleem on see, et nad «hingavad» – kui koormus võrgus suuremaks läheb, tõmbab võrk oma leviala koomale, et kõiki soovijaid teenindada. 4G puhul seda muret ei ole ning pealegi, 4G pole enam mingi valitute luksus. Kõigil operaatoritel on 4G-andmeside internetipakettides ning 4G-telefoni saab praegu vähem kui saja euroga ehk sisuliselt sama hinnaga, millega Q GSM 1997. aastal Motorolasid pakkudes masse hullutas.

TJA viimaste mõõtmiste andmetel katab EMT 4G-levi 99 protsenti Eesti territooriumist, teistel veidi vähem, aga see number kasvab ka neil. Sisuliselt on kogu Eesti territoorium kaetud 4G-mobiilileviga. Ei tea, kas maailmas üldse on veel riike, kes millegi sellisega uhkeldada saaks, aga kindlasti kuulume me selle näitajaga täiesti tippu.

Või võtame kiirused. Seesama Omnitele mõõtis tänavu veebruaris kiirusi ka Soomes ning seal oli parima operaatori DNA keskmiseks allalaadimiskiiruseks 46,6 megabitti sekundis. Eesti võitja EMT saavutas Omnitele testis 43,9 megabitti. Sisuliselt sama tulemus.

Märtsis avaldas oma mõõtmistulemused firma OpenSignal, nende numbrid pärinevad tavaliste kasutajate käest, kes oma telefoni OpenSignali äpi installisid ja sellega mobiilivõrgu kiirust testisid. OpenSignali andmeil on maailma kiireim 4G Hispaanias, kus keskmiseks allalaadimiskiiruseks on 18 megabitti sekundis. Edasi tulevad 17 megabitiga Soome, Taani ja Lõuna-Korea. Teine metoodika, teised tulemused. Eestit nende tabelis kahjuks ei ole, aga kõrvutades meid Soomega ja teiste testide tulemustega, võib olla üsna kindel, et ka siin oleksime me esimeste hulgas.

Ühtlasi ei tasu lasta end heidutada mobiilifirmade turundusosakondade omavahelisest kätšist selle üle, kas kellelgi neist on parem levi toas või õues või kui paksu puu taga. Parem küsime nende käest, kas näiteks katkise telefoni saab neile tagasi tuua ka ilma, et peaks kartma sellega kaasnevat vaidlust ja vajadust tarbijakaitse abil tõestada, et sa ei ole kaamel.

Muidugi on igal operaatoril paiku, kus levi ei ole, ja igaüks neist on mingil hetkel mingis kohas teistest palju kiirem, see on mobiilside puhul loomulik nähtus. Aga kõik erinevad mõõtmised näitavad juba mitmendat aastat järjest, et Eestis on mobiilileviga väga hästi ning igaüks, kes on veidi ringi reisinud, saab seda ka kinnitada.

Maailmas on vähe neid soid, kus võib taskust telefoni võtta ja 40-megabitist internetiühendust kasutada, aga meil on, ja me võime selle tõestuseks näidata viit erinevat uuringut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles