PÄEVAINTERVJUU: kuidas saada lahti soolisest palgalõhest?

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper rääkis täna «Postimehe Päevaintervjuus», milline on sooline palgalõhe ja mida peaks tegema, et sellest lahti saada.

«Sooline palgalõhe näitab, milline on meeste ja naiste kesmiste palkade erinevus. 2013. aastal oli see 29 protsenti. Selle puhul ei võeta arvesse, milliseid töid mehed ja naised teevad ja milline on nende haridustase. See on keskmiste palkade kõrvutamine,» selgitas Sepper.

«Tihti kuulen, et inimesed ajavad selle segamine võrdse tasustamise põhimõttega, mis on ette nähtud sama ja võrdväärse töö eest. Eeldatakse, et sooline palgalõhe on diskrimineerimine. See pole täpne. Sooline diskrimineerimine on aga üks põhjustest, miks sooline palgalõhe on olemas,» jätkas ta.

Ühe põhjusena, miks sooline palgalõhe eksisteerib, märkis Sepper töökohtade jaotumise traditsiooniliselt nn naiste ja meeste töödeks. «Eesti tööturg on sooliselt vägagi segregeeritud,» sõnas ta. «Pahatihti nn naiste tööd on vähem tasustatud. Sellele pole objektiivset põhjendust. Ei saa öelda, et õpetajate töö on vähem väärtuslik või, et igasugune hoolitsemisega seotud töö pole samuti nii väärtuslik.»

Vaata esimesest videost (pealkirja kohal), mida rääkis võrdõigusvolinik veel palgalõhest ja selle vastu võitlemisest!

Intervjuu teises osas vastas Sepper Postimehe lugejate poolt veebiväljaandes esitatud küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles