Erkki Bahovski: Euroopa ajaloo spiraal

Erkki Bahovski
, ajaloolane, Diplomaatia peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nädal aega tagasi hüppas Euroopa Keskpanga (EKP) pressikonverentsil EKP presidendi Mario Draghi ette lauale 21-aastane üliõpilane Josephine Witt, kes pildus laiali konfette, karjus: «Lõpp EKP diktatuurile!», ja tagatipuks kandis särki kirjaga «End ECB Dick-tatorship». Draghi oli muidugi ehmunud – kes ei oleks –, kuid suutis pärast Witti väljaviimist rahulikult üritusega edasi minna. Muidu palja ülekehaga protestiva Femeniga mestis olnud Witt kinnitas, et tegutses üksi (nagu öeldud, polnud ta ka topless).

Mis oli siis Witti silmis EKP probleem? Eks ikka see, et pank pole demokraatlikult valitud ja et võlgades Kreekat pitsitatakse säästupoliitikaga. Witt tahtis EKP vastu rahumeelselt protestida, seda erinevalt hiljuti EKP-vastastest meeleavaldustest, mis muutusid üsna vägivaldseks. Noor protestija soovis Euroopa Liidu välja vahetada demokraatia, inimõiguste, solidaarsuse ja piirideta maailma vastu.

Kreeka valimised tõid võimule vasakpoolse Syriza eesotsas Alexis Tsiprasega üsna samasuguste loosungitega nagu Wittil. Tuleb lõpetada pankade parempoolne diktatuur. Pandagu tähele, et need loosungid töötasid – järelikult usuvad paljud, et Euroopa Liitu juhivad parempoolsed.

Tulgem nüüd kodukamarale. Kui lugeda kooseluseaduste vastaste sõnavõtte nii peavoolu- kui ka sotsiaalmeedias, jääb mulje, et Euroopa Liit on üks vasakpoolsete «liberastide» kogum, kust saabub Eestisse ohtlikku mürgist roosa udu. Josephine Witti võiks kutsuda Eestisse, et ta saaks siin teada, et Euroopa Liitu juhivad hoopis vasakpoolsed. Witti auks lisatagu, et ta on koos Femeniga protestinud ka Vene presidendi Vladimir Putini vastu.

Euroopa Liit ongi nii meil kui ka mujal muutunud odavaks süljekausiks, kuhu sülitada ja kuhu oma vandenõuteooriaid välja elada. Muidugi pole Euroopa Liit suutnud ise iga kord oma sõnumit tugevalt edastada, kuid põhiprobleem tekib asümmeetriast – fantastilistele väljamõeldistele tuleb vastata enamasti tavalise eitusega, mida inimesed ei usu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles