PÄEVAINTERVJUU: vaktsiinimüüdid vs ekspert

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud aastal kasvas vaktsineerimisest keeldumiste arv 0,2-0,3 protsenti, teatas terviseamet, mille ridades töötava epidemioloogianõunik Kuulo Kutsari sõnul on vaktsiinivastasteks üks osa lapsevanematest, kes arstiga konsulteerimise asemel ise infot hangivad.

«On olemas lapsevanemaid, kellel on aega uurida maailmas levinud vaktsiinivastaseid seisukohti ja võtta neid üle, omamata põhiteadmisi vaktsineerimise olulisuse ja kasulikkuse kohta. Seda peetakse sageli erilise põhjenduseta tõeks,» rääkis Kutsar «Postimehe Päevaintervjuus».

Samas märkis ta, et sellised lapsevanemad on siiski vähemuses ning Eesti lapsed on riikliku immuniseerimiskava alusel üsna hästi vaktsineeritud.

Kutsar selgitas levinud vaktsiinidega seotud müütide tagamaid ning miks need tõele ei vasta. Rääkides levinud väitest, et vaktsiinid põhjustavad autismi, ütles Kutsar, et 1998. aastal tegi tõesti sellise uuringu üks inglise arst, kes ise polnud küll vaktsinoloog. «Tema teadmised vaktsiinidest olid piiratud. Teatud põhjustel sekkus ta aga sellesse mängu ja väitis, et leetrite-vastane vaktsiin põhjustab autismi,» selgitas Kutsar.

«See oli juhuslik kokkusattumus, mida kahjuks teaduses tuleb ette. Tänaseks on kindlalt teada, et vaktsineerimisel, sh leetrite vastasel vaktsineerimisel, pole mingit seost autismiga. Autismi puhul on suuremalt jaolt tegu geneetilise eelsoodumusega,» lisas ta.

Vaata videost lisaks, mida rääkis Kutsar ravimifirmade ja vaktsiinides sisalduvate ainetega seotud müütidest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles