Postimees 1928. aastal: ministeeriumide korraldamine ja põhiseadus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Walitsus määrab asutuste koosseisud. Ei loodeta seadusest mingisuguseid paremusi.

Neljapäewal pidas riigikogu ministeeriumide korraldamise komisjon oma järjekorralist koosolekut.

Aruandja poolt tehti ettepanek kustutada seaduseelnõust paragrahv, mis näeb ette, et lähemad eeskirjad asjade jagamise kohta ministeeriumi alljaotuste wahel antakse walitsuse määrusega.

Waiedakse pikalt selle üle, kas on see põhiseadusega wastuolus wõi mitte. Sotsialistide poolt seletatakse, et kui see seaduseelnõu seaduseks saab, siis on kodanikkudel tunne, et õigusline kord on meil kadumas. Teiselt poolt seletatakse, et ametiasutuste korraldamise asjus walitsuse määruste andmise õigusega ei taha walitsus enesele kätte saada mingisugust õigust oma äranägemise järele asju juhtida, waid ainult wõimalust saada ametiasutuste asjaajamise tehnilise korra kindlaks määramiseks. Kartus, nagu wõiks walitsus seda õigust selleks tarwitada, et kodanikkude õigusi rikkuda, ei ole kuidagi põhjendatud.

Senised läbirääkimised ministeeriumide korraldamise seaduse asjus kinnitawad, et paljud komisjoni liikmed ei looda sellest õieti mingisuguseid paremusi. Nii mitmel korral on küsimus üles kerkinud, et kas ministeeriumide arwu wähendamine sarnasel kujul on otstarbekohane. 21.04.1928

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles