Postimees 1932. aastal: Tartu kaluri õudne leid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva hommikul leiti Tartus Emajõe äärest kotiga noore naisterahva laip, mille lained olid uhtunud randa. On kindel, et tegemist on mõrtsuka ohvriga. Laip saadeti anatoomikumi lahkamisele ning ametivõimud on asunud sündmust juurdlema.

Teisipäeva hommikul kella 7 paiku märkas kalur Alt jõe ääres tegutsedes, et umbes Kübara lauavabriku kohal Emajõe pahema kalda ääres ujub allapoole mingi must mügerus. Peagi jäi kogu pahema kalda lähedale peatuma. Kalur sõitis paadiga juure. Kompsuks osutus millegagi täidetud kott. Kalur tõmbas koti  külje pootshaagiga lõhki ja leidis sealt inimese laiba. Ta vedas oma õudse leiu kaldale ning teatas loost kriminaalpolitseile, kust ametnikud kohale tõttasid. Lähemal vaatlusel selgus, et kotis brünett naisterahva laip. Surmasaanu võib olla umbes 25 aastat vana. Laip oli peaaegu täiesti alasti, seljas ainult bluus ja ühes jalas sukk.

Nagu lähemalt kuuleme, on selgunud, et laip võis olla vees paari kuu ümber. Seda kinnitavad mõningad muudatused laiba nahaalustes rasvakudedes. Nõnda on kõigiti tõenäolik, et laip on visatud jää alla, kus ta püsis seni kuni vesi soojenes ja laibas tekkis roiskumise protsess.

Mis surma põhjustas, pole praegu veel teada, kuid näib, et mõrtsukas ohvrile mõne raske hoobi on andnud. Lähemal vaatlusel selgub, et laibal on peale reielihaste läbilõikamise purustatud ka reieluud.

PM 20.04.1932

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles