PÄEVAINTERVJUU: kas Rootsi heaoluühiskond mõraneb?

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Endine Eesti suursaadik Rootsis Jaak Jõerüüt rääkis täna «Postimehe Päevaintervjuus», et eestlastele võib tunduda justkui Rootsi ühiskonnas oleks mõrad, kuid naaberriiki peaks vaatama hoopis teise nurga alt.

Vandetõlk ja luuletaja Uno Schultz kirjutas täna Postimehes ilmunud arvamusloos, et Rootsi paljukiidetud modernne ühiskond on tegelikult mõrane ja põlvkondadevaheline sidusus on kadunud. Jõerüüt ei nõustnud väitega, et Rootsi ühiskond mõraneb, vaid tema hinnangul tekib taoline arvamus hoopis sellest, kuidas eestlased naaberriiki näevad.

«Meie arvates võivad olla seal mõned mõrad, aga mitte kõigi rootslaste hinnangul. Aga miks meie arvates? Tõenäoliselt sellepärast, et Rootsi ühiskonda kujutatakse Eestis ette ideaalsena, peaaegu maise paradiisina. Kui aga kõik pole nii nagu arvatakse, siis tundub, et on mõra,» selgitas Jõerüüt.

«Terves maailmas toimuvad muutused,» lisas ta. «Rootsi pole enam Astrid Lindgreni Bullerby maa. See on mitmel põhjusel teistsugune ja samuti muutumas.»

Jõerüüdi sõnul on talle palju kordi esitatud küsimust, mida peaks Eesti Rootsilt üle võtma. «Küsida ju võib, aga ega see täpne küsimus pole. Ei pea teistest riikidest tingimata midagi üle võtma ja tegema kodust rosoljet. Kõige olulisem on aru saada, milline on meie ajalugu, millised on põhjused, mis määravad tänast pilti ja kuhu on loomulik edasi minna.»

Vaata videost lisaks, mida rääkis Jõerüüt Põhjamaadest ning mida peaksid teadma eestlased, kes tahavad Rootsi elama asuda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles