Postimees 1931. aastal

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uputus Kaunases – see on praegu peakõneaineks kogu Leedus. Möödunud öösel hakkas vesi Niemenis (Memel) uuesti tõusma ja öösel teatati sireenide abil tõsise hädaohu lähenemisest, sest linna ähvardas laialdane uputus. Vesi on tõusnud 6,35 m üle hariliku seisu. Kogu öö töötasid tuletõrjujad ja sõjaväeosad, päästes elanikke ja nende varandust. Ka peauulits – Laisves aleja – oli kohati vee all. Käesolev uputus ületab juba kaugelt 1926. a. uputuse ulatuse. Kaunase madalamad kohad on igal kevadel vee all, kuid käesoleva aasta lumerikas talv ja petlik kevad on eriti soodsad uputuse laienemiseks. Jõge mööda tulev jää ei pääse Kaunase alt kaugemale ja tekitab suuri ummistusi, mis kohati isegi mitme maja kõrguseni tõusevad.

Kogu piirkond Niemeni ja Nera jõe vahel on veel all ja elanikud elavad ülemistel kordadel, sest alumised on vees. Uulitsatel võis näha Veneetsia vaateid, sest ühendust peeti lootsikute abil. Sõites lootsikus vee all olevate uulitsate kaudu, võib näha suurt hävitustööd, mida vesi teinud ja mis veel jatkub. Vees ujuvad lauad, toolid ja muu mööbel. Vitauta kirik on täiesti veega ümbritsetud, samuti ka mitmed ametiasutused, kus ei suudetud ajalt kraami välja viia ja vesi nüüd hävitab akte ja muid dokumente. Uputuse hävitustöö oleks olnud igatahes väiksem, kui sellele oleks paremini ette valmistatud. 17.04.1931

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles